Ne zanemarujte simptome kao što su zatvor i naduvenost!

25/03/2020 09:44

Ne zanemarujte simptome kao što su zatvor i naduvenost!

Simptomi kao što su zatvor i nadutost stomaka mogu biti uzrok mnogih bolesti. Kada ovi simptomi traju danima i ne prestaju i nakon korišćenja lekova, to je siguran znak da imamo neki ozbiljan problem. 

Zbog kojih to simptoma treba da se obratimo lekaru:

  • Bol u trbuhu

Može biti posledica loše ishrane, ali i posledica čira nastalog kao rezultat infekcije helikobakterijom. Sa ovom infekcijom živi pola čovečanstva, ipak u određenim uslovima ona može izazvati čir.

  • Osećaj žarenja u grudima

Ovi simptomi se, najčešče javljaju kod žedudačnog refluksa, uzrokovanog viškom kilograma, kasnim obrocima, prevelikom konzumacijom kafe, čokolade, masti i ljutih začina. Stručnjaci napominju da ako imamo osećaj žarenja u stomaku dva puta nedeljno, duži vremenski period, treba se konsultovati sa lekarom, pošto vremenom želudačna kiselina može uzrokovati upalu želuca ili dvanaestopalačnog creva, što kasnije može uzrokovati respiratorne probleme.

  • Naduvenost

 Najčešće se javlja kao posledica prekomernog konzumiranja hrane ili lošeg kombinovanja namirnica, kao što je kombinovanje mesa i krompira. Ako naduvenost traje danima, može ukazivati na ozbiljne probleme.

  • Mučnina

 Može biti prolaznog karaktera, onda kada se javlja nakon obilnog obroka, preteranog konzumiranja alkohola ili posle napornog perioda na poslu u kom smo jeli na brzinu sve što smo imali na dohvat ruke. Ali može biti I simptom brojnih bolesti, od čira do kancera. 

  • Rektalno krvarenje

 Mnoge osobe imaju problema sa zatvorom, zbog nepravilne ishrane ili dehidratacije, a kao rezultat zatvora može doći do lakšeg rektalnog krvarenja. Ipak, ovo može ukazivati i na hemoroide. U zavisnosti od stadijuma, hemoroidi se različito leče. 

 Treba obratiti pažnju, pošto krvarenja mogu biti simptom kancera debelog creva ili rektuma. Zbog toga je važno da se, ukoliko imate ovaj simptom, javite lekaru.

25/03/2020 09:44

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments