Kada je sigurno da se vratite u školu odnosno na posao nakon gripe?

09/01/2018 11:42

Kada je sigurno da se vratite u školu odnosno na posao nakon gripe?

Iako svima nakon nekoliko dana pošto se razbolimo dosadi da sedimo kod kuće i gledamo bezbroj serija i filmova, važno je znati da su prehlade i grip veoma zarazne te kada je bezbedno vratiti se svojim dnevnim obavezama.

Grip i prehlada glavni su razlozi zašto deca izostaju iz škole, a odrasli sa posla. Pored fizičke nemogućnosti pravilnog funkcionisanja, usled brojnih simptoma, razlog ostajanja kod kuće jeste i izolacija i sprečavanje daljeg širenja zaraze.

Koliko dugo ostati u izolaciji?

Generlano, stručnjaci savetuju da kod kuće ostajete sve dok traju ozbiljni simptomi gripa, kao što su kašalj, curenje nosa, temperatura, dijareja i opšti umor, a minimalno vreme jeste 24 sata, pošto se temperatura tela ustali. Uz to, odmor je veoma bitan faktor ozdravljenja, pa se zato on i savetuje prilikom oboljevanja od prehlade, odnosno gripa.

Pročitajte i… Znakovi prehlade koje ne smete zanemariti

Ipak, važno je napomenuti da ozdravljenje zavisi od pojedinca do pojedinca, a faktori su brojni, poput jačine imunog sistema i načina života. U proseku, do potpunog oslobađanja od preglade i gripa dolazi između 7 do 10 dana. Simptomi gripa, poput povišene temperature mogu da traju oko 5 dana, a kašalj i osećaj umora može da potraje i nekoliko dana duže.

Mere prevencije daljeg širenja zaraze

Kada se i vratite u školu, odnosno na posao, prekrivajte usta prilikom kašljanja i kijanja i ruke peritre sve češće. Iako se možda osećate bolje, postoji mogućnost da u telu i dalje imate virus i da ste prenosilac zaraze. Isto tako, važno je napomenuti da virus imate u svom telu jedan do čak četiri dana, pre nego što osetite prve simptome.

S druge strane, prehlade su zarazne u prvih dva do četiri dana, ali mogu da se šire i nedeljama nakon toga. U ovom slučaju, jedina prevencija jeste zdrava ishrana, bogata vitaminima, fizička aktivnost i lična higijena, koja uključuje kijanje i kašljanje u maramicu ili podlakticu, kao i redovno pranje ruku.

09/01/2018 11:42

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments