Izborite se sa depresijom na prirodan način

28/11/2017 09:47

Izborite se sa depresijom na prirodan način

Depresija je ozbiljno stanje koje zahteva nadležnost lekara. Ipak, promenom načina života možete ublažiti simptome ovog oboljenja.

Provedite sat vremena nedeljno sa prijateljem

Redovni socijalni kontakt sa prijateljem podiže nivo samopouzdanja i ohrabruje pojedinca na pozitivne promene. Ovo i te kako može da pomogne pri smanjenju simptoma depresije.

Ispijajte kafu ili čaj ujutro

Umerena doza kofeina umanjuje rizik od depresije za 50%, pokazuju istraživanja.

Hrana koja podiže raspoloženje

Oraščasto voće, kivi, banane, ananas, paradajz i šljive su prirodni izvor serotonina i idealne su namirnice za umanjenje simptoma depresije. Takođe, hrana bogata triptofanom, amino kiselinom koja utiče na lučenje hormona sreće, podiže i raspoloženje. U ove namirnice spadaju riba, piletina, ćuretina, sir, jaja i pasulj.

Više omega 3 masnih kiselina

Danska studija pokazala je da ishrana bogata omega 3 masnim kiselinama u ribi, poput lososa, umanjuje depresivno stanje kod osoba koje pate od depresije. Druga studija, sprovedena u Engleskoj, pokazala je da trudnice koje nisu jele ribu dva puta nedeljno, bile su depresivnije od onih koje su konzumirale ribu.

Igrajte se s psom nekoliko minuta dnevno

U studiji Univerziteta Misuri, osobe koje nisu imale ljubimca igrale su se s psom nekoliko minuta dnevno. Rezultati su pokazali da je mozak tom prilikom ispuštao serotonin i oksitocin– hormone koji utiču na raspoloženje.

Nasmejte se u ogledalu

Smeškanje može da uzrokujemo da budemo srećniji, tvrde psiholozi. Smeh pomaže lučenju serotonina, pa zato, uz gledanje komedija, u dnevnu rutinu uvedite i smeškanje sebi u ogledanju.

Promenite dnevnu rutinu

Ponekad se desi da nam je svaki dan isti. Potrudite da to izmenite, jer monotonija može da pokvari raspoloženje. Promenite rutu kojom idete na posao, pročitajte knjigu koju inače nikada ne biste ili pogledajte neki dokumentarac. Svaki dan male ovakve promene vam mogu popraviti raspoloženje.

 

 

 

28/11/2017 09:47

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments