Zdrav? Med može biti i gori od šećera

27/10/2014 12:30

Zdrav? Med može biti i gori od šećera

Med je zaslađivač koji se koristi još od praistorije, a u poslednje vreme se u javnosti često govori o njemu.

Naime, za med se veruje da je mnogo zdraviji od šećera, pa i proizvođači izbegavaju da koriste reč “šećer” prilikom reklamiranja svojih proizvoda – radije koriste reč “med” jer ima konotaciju zdrave ishrane, te time povećavaju prodaju svojih proizvoda.

Manje fruktoze nego šećer

Opšte je prihvaćeno da je med bolji od šećera zato što sadrži 55% manje fruktoze i bolje utiče na naše telo nego šećer. Ipak, iako sadrži manje fruktoze, naše telo reaguje na med isto kao što reaguje na šećer – porastom nivoa šećera u krvi. To znači da se proizvodi više insulina, koji navodi telo da čuva masti i zbog toga se debljamo.

Loše strane

Kada se prekomerno jedu, proizvodi koji sadrže fruktozu dovode do gojaznosti, srčanih problema i bolestima jetre. Shodno s tim, ukoliko stavite previše meda u obrok, to dovodi do istog efekta kao kad stavite puno šećera. Druga istraživanja su pokazala da fruktoza može da izbaci minerale iz vašeg tela.

Osim toga, med sadrži više kalorija nego beli šećer. Kafena kašičica prirodnog meda sadrži oko 22 kalorije, a kafena kašičica šećera 16. Ukoliko med nije fabrički prerađen, u njemu može da bude oko 2 procenta vitamina i minerala, a ukoliko jeste u njemu nema polena i prirodnih bakterija – ali zato nema ni vitamina i minerala.

Pošto med sadrži šećer, to znači da izaziva i karijes i da doprinosi kvarenju zuba – baš poput šećera. Osim toga, glukoza, fruktoza i ugljeni hidrati u medu oštećuju kolagen koji se nalazi u našoj koži.

27/10/2014 12:30

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments