Salata koji čini čuda za digestivni trakt i snižava holesterol

19/03/2020 12:52

Salata koji čini čuda za digestivni trakt i snižava holesterol

Salata od svežeg povrća je ukusna, ali pre svega, zdrava. Sadrži malu količinu kalorija I ima mnogo pozitivnih učinaka na zdravlje, posebno u periodima kada smo unosili previše hrane I time preopteretili jetru. Umesto da nastavite da jedete tešku hranu, dajte šansu nekoj ukusnoj salati.

Kako se priprema salata od svežeg povrća

Potrebno vam je: šargarepa srednje veličine, manji celer, pola glavice belog I pola glavice crvenog kupusa.

Operite povrće, očistite šargarepu I celer, a kupus nasecite sitno. Zatim izrendajte šargarepu I celer. Pomešajte naseckano povrće, iscedite pola limuna I dodajte kašiku maslinovog ili kokosovog ulja. Soli I bibera dodajte po volji.

Salatu je idealno jesti ujutru na prazan stomak, ali I u drugim delovima dana. Prema rečima stručnjaka, ova salata nam pomaže u borbi protiv endotoksina, jednih od najštetnijih toksina za ljudski organizam. Endotoksini su štetni za jetru, koja je reaguje upalom na ove toksine.

Sveža šargarepa, zajedno sa kokosovim uljem, smanjuje nivo endotoksina,kao I nivo hormona stresa (estrogen) I povećava nivo hormona mladosti (progesteron, testosteron). Vlakna iz šargarepe imaju antibiotičko dejstvo, zbog čega šargarepa ne buđa u zemlji. Vlakna se ne vare, već čiste digestivni trakt, uništavajući štetne organizme. Jedna šargarepa dnevno eliminišetoksine I sprečava njihovu reabsorpciju. Sok od šargarepe ili izblendirana šargarepa nemaju isti efekat. Sok od šargarepe ima veliku količinu beta-karotena, što nepovoljno utiče na tiroidnu žlezdu. Kada se konzumiraju vlakna iz šargarepe, najveći deo beta-karotena se eliminiše.

Kokosovo ulje, takođe ima antibiotsko dejtvo, tako da u kombinaciji imaju jači efekat. Kokosovo ulje stimuliše I metabolizam.

So pomaže kod smanjenja nivoa hormona stresa, pogotovu ako se salata konzumira ujutru, onda kada u organizmu imamo visok nivo ovih hormona.Natrijum iz soli je veoma važan mineral za održavanje optimalnog nivoa hormona stresa I zato što stimuliše metabolizam.

Celer je dobar zbog svojih nutritivnih vrednosti. Može se koristiti u tečnom stanju, a čorba sa celerom se koristi kod urinarnih infekcija, kod reume, slabe fizičke kondicije ili za nervnu iscrpljenost. Koren I plod se koriste za lečenje anksioznosti I nervoze, za nedostatak apetita, umor, kašalj, a čisti I creva od glista.

Ne preporučuje se konzumacija velikih količina celera, pre svega trudnicama, osobama koje imaju problema sa bubrezima ili niskim krvnim pritiskom. Ni ostali ne treba da koriste prečesto ovo povrće, pošto može izazvati probavne smetnje.

Crveni kupus sadrži do osam puta više vitamina C od belog, čak više od narandži. Sadrži nekoliko puta više drugih vitamina od belog kupusa, a ono što je čini posebnom su pigmenti koji joj daju ljubičastu boju, a koji su dobri za jačanje imuniteta, štite od kancera I veoma su jak antioksidans.

Beli kupus snižava holesterol, a vlakna absorbuju višak holesterola I žučne kiseline. Kupus ima antiupalno dejstvo, zahvaljujući glutaminu, sastojku koji se nalaziu listovima I veoma je efkasan kod bolova u zglobovima I snižavanja temperature.

19/03/2020 12:52

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments