Počeo projekat čišćenja okeana od plastike

17/09/2018 12:15

Počeo projekat čišćenja okeana od plastike

Iz San Franciska, u probnu vožnju zaplovio je brod koji za sobom vuče duge plastične cevi ispunjene vazduhom, čija je svrha da “počisti” okeane od plastičnog smeća.

Cilj ambicioznog projekta koji se sprovodi pod nadzorom holandske neprofitne organizacije “Ocean Cleanup” je da u narednih pet godina isprazni polovinu ili 40.000 tona otpada iz Tihog okeana.

Stop plastici

Prema navodima striučnjaka u gomili pacifičkog otpada nalazi se 80.000 tona smeća.

Holandska neprofitna organizacija “Ocean Cleanup”, nakon pet godina prirpema, istraživanja i eksperimentisanja kreće u akciju. Sistem čišćenja na ovaj način osmislio je Holanđanin hrvatskog porekla, 24-godišnji Bojan Slat.

Kako navodi, reč je o prvom pokušaju čišćenja gomile otpada koja je otkrivena 1997. godine. Prema procenama u pitanju je 1,8 triliona komada plastičnog otpada. Većina ovog otpada stigla je u more iz reka ili putem ribaraske i nautičke opreme. Ove gomile smeća skupljaju se od pedesetih godina prošlog veka.

Sistem čišćenja

Brod “Maersk Launcher” za sobom vuče velike plutajuće cevi ispunjene vazduhom i duge oko 600 metara, koje čine najveću do sada napravljenu barijeru na moru nazvanu System 001.

Barijera u obliku zmije formiraće se u oblik potkovice i slobodno će plutatu nošena morskim strujama. Na cevi se u dubinu nastavlja pregrada duga oko tri metra pa će se otpad zadržavati unutar ove potkovice, dok će ribe i ostale morske životinje moći će nesmetano da plivaju okeanom.

Nakon što se otpad zgusne u kompaktnu masu, pokupiće ga brod i odvesti na reciklažu. Brodovi bi prikupljeni otpad trebalo da odvoze svakih šest do osam nedelja.

Ukoliko probna vožnja uspe, u neko dogledno vreme u akciju češćenja okeana krenuće i cela flota sa 60 sistema za čišćenje.

17/09/2018 12:15

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments