Sok koji okrepljuje, osvežava i štiti naše telo

02/07/2016 10:22

Sok koji okrepljuje, osvežava i štiti naše telo

Leto je vreme kada je potrebno da se dodatno hidriramo kako bi lakše podneli vrućine, zadržali zdravlje, ali i lepotu. Zato je važno piti odgovarajuće napitke.

Jedan od najzdravijih letnjih napitaka je sok od paradajza, koji bi trebao da se nađe što češće na trpezi. Svež paradajz kao jedan od plodova leta predstavlja izvor zdravlja, a njegov sok – dodatno okrepljuje i osvežava tokom vrelih letnjih dana.

Paradajz u sebi ima visok nivo antioksidanasa, a pored toga i vitamine C i E, kao i beta-karoten i minerale kalijum i mangan.paradajz sok 2

Osim svega ovoga, paradajz sadrži i likopen – sastojak koji pomaže u borbi sa kancerogenim ćelijama i delotvoran je kod mnogih bolesti.

Likopen obnavlja komunikacijska kanale među ćelijama i pomaže eliminaciju kancerogenih materija i toksina iz tela, što pomaže i u borbi sa drugim zdravstvenim komplikacijama i bolestima.

S obzirom na to da likopen naše telo samo ne može da proizvede, a da je veoma koristan i zdrav – ima sposobnost da reguliše nivo masnoće u krvi, da se bori protiv prevremenog starenja i da naše telo oslobodi od slobodnih radikala – važno je da ovaj sastojak unosimo kroz hranu, a paradajz je najbolji izbor likopena.

Stručnjaci su došli do zaključka da je iskoristljivost likopena bolja ako paradajz konzuirate kuvan, a da je jedna čaša paradajz soka dnevno – sasvim dovoljna da obezbedimo svom telu zdravlje, hidrataciju i zaštitu od kancerogenih materija i toksina.

02/07/2016 10:22

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments