Najčešća greška pri konzumiranju povrća i voća koje vam može ugroziti zdravlje!

22/09/2017 12:33

Najčešća greška pri konzumiranju povrća i voća koje vam može ugroziti zdravlje!

Nutricionisti savetuju da u svakodnevni meni uvrstimo barem jedan obrok koji sadrži povrće i voće. Međutim, pogrešna priprema ovih namirnica može vam više štetiti nego koristiti.

Dok uglavnom operemo one namirnice koje ćemo jesti bez naknadne pripreme, poput paradajza ili jabuke, često na ovo zaboravimo pre pripreme nekog voća i povrća. Ova greška bi mogla da nam i te kako ugrozi zdravlje.

Uzmimo za primer avokado. Ova voćka je prepuna vitamina i minerala, snižava holesterol i umanjuje rizik od srčanih oboljenja, a u isto vreme odlična je namirnica ukoliko želimo da izgubimo višak kilograma. Međutim, ukoliko ga pogrešno pripremite, možete se razboleti.

Voće i povrće uglavnom kupujemo u supermarketima i na pijacama, a zaboravimo na momenat da baš taj avokado koji smo kupili, prethodno je diralo na hiljade ljudi. Ukoliko ne operete kožu avokada, iako je nećete jesti, u organizam unosite opasne bakterije. Sečenjem voća i povrća, sa kože u unutrašnjost voća, nožem, prenosimo sve mikrobe koji se nalaze na površinskom sloju namirnica.

Zato sledeći put, ukoliko pripremate avokado, patlidžan, bundevu ili pak sečete dinju ili želite da napravite limunadu, pre svega, operite ljusku!

22/09/2017 12:33

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments