Da li se pravilno kupate?

28/06/2016 09:46

Da li se pravilno kupate?

Da li se kupate svakog dana? Koliko vremena provedete pod tušem? Da li se kupate sapunom ili kupkom? Da li znate da postoji pravilno i nepravilno kupanje?

Ovo su pitanja o kojima niko uglavnom ne razmišlja. Kupamo se kad treba, tuširanje je uglavnom na dnevnom nivou i to je to.

Međutim, stručnjaci tvrde da postoji pravilan način kupanja i da se ljudi uglavnom ne kupaju kako treba – proverite da li ste i vi među njima:

Tuširanje svaki dan

Da li se kupate svaki dan? Prema mišljenju stručnjaka – ovo je prva i najčešća greška koju prave uglavnom svi ljudi. Koliko god da čudno zvuči – bolje je da se ne kupate svakog dana.

Prečesto kupanje narušava prirodnu floru koja pomaže telu da se bori protiv infekcija, pa zbog toga naučnici predlažu da se tuširanje svakog dana zameni za tuširanje svakog drugog dana ili čak da puta nedeljno, a svakodnevnu higijenu svesti na održavanje higijene ruku i intimnih delova.

Predugo kupanje

Pored prečestog, nezdravo je i predugo kupanje. Ako uživate u opuštanju u mirišljavoj kupki – prekinite sa ovim ugođajem. Upravo dugo kupanje isušava kožu, a hidrataciju možete povratiti losionima za telo – ali samo delimično, a najbolje bi bilo losion namazati što brže nakon tuširanja – dok su pore još uvek otvorene.

Vrsta sapuna kojim se kupamo

Naše telo se od ekcema i akni štiti bakterijama kojih na našem telu ima oko trilion. Upravo ove bakterije mi skidamo svaki put kada se okupamo, a što jači sapun koristimo za to – to je šteta veća.

Upravo zbog ovoga stručnjaci preporučuju da koristimo organske sapune, a da izbegavamo antibakterijske. Isto tako – jedina mesta koja zahtevaju svakodnevno sapunjanje su pazuh i intimni delovi, dok se ostatak tela može dovoljno očistiti i samo vodom.

28/06/2016 09:46

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments