Šta se dešava našem mozgu kada ne pijemo dovoljno vode?

27/10/2021 12:52

Šta se dešava našem mozgu kada ne pijemo dovoljno vode?

Dehidratacija može da dovede do brojnih zdravstvenih problema, a uz otežan rad organizma, konzumacija nedovoljno vode utiče i na naše moždane fukncije.

Ukoliko vam je potrebno više vremena nego obično da obavite neki zadatak, otežano se fokusirate i pamtite, moguće je da je vašem organizmu potrebna voda.

Naime, mozak sadrži 80% vode, a ukoliko u toku dana ne unosimo dovoljno tečnosti, ovaj organ veoma pati. Istraživanja su pokazala da dehidratacija dovodi do kratkoročnog gubitka pamćenja, poremećaja pažnje i loše koncentracije.

Koliko vode dnevno je dovoljno?

Svakodnevno, gubimo vodu kroz raznorazne procese u organizmu, a ukoliko želite da vam telo pravilno funkcioniše, morate da nadoknadite ove gubitke. Iako količina vode potrebna organizmu varira od osobe do osobe, načina života, količine fizičke aktivnosti i telesne mase, Nacionalna akademija nauke preporučuje oko 3,7 litara za muškarce i oko 2,7 litara za žene.

Šta je s pravilom od 8 čaša vode dnevno?

Uvreženo mišljenje da svako treba da dnevno popije osam čaša vode zapravo, prema stručnjacima, nije pravilo koje svako treba da poštuje. Dok je nekome dovoljno manje vode da pravilno funkcioniše, nekome je potrebno mnogo više.

Najvažnije je da slušate svoje telo i da ne pijete vodu samo kada ste žedni. Uz glavobolje, pospanost, nervozu i poremećaj pažnje, dehidratacija dovodi do hroničnog zatvora, vrtoglavice, dezorijentacije, a boja urina je tamnožuta ili pak braon.

27/10/2021 12:52

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments