Saveti za bolje spavanje koji će pomoći vašem zdravlju

10/03/2020 11:12

Saveti za bolje spavanje koji će pomoći vašem zdravlju

Spavanje je veoma važno za opšte zdravlje tela i duha. Zato su doktori podelili nekoliko saveta koje možete primeniti kako biste spavali kvalitetno i budili se odmorno.

Doktori preporučuju da odrasla populacija spava između sedam i devet sati svake večeri, deca do 7 godina između deset i trinaest, đaci u periodi kod učiteljice između devet i jedanaest, adolescenti između osam i deset, mladi između 18 i 25 godina od sedam do devet sati, a stari preko 65 godine između sedam i osam časova.

Slede saveti koji će vam pomoći da spavate spokojno i bez prekida:

  • Pridržavajte se rasporeda spavanja, odnosno Idite na spavanje u isto vreme, čak i tokom vikenda. Na ovaj način održavate zdravu ravnotežu organizma što pomaže da lakše zaspite i da se ne budite tokom noći.
  • Pronađite opuštajući ritual i praktikujte ga svake večeri pred spavanje, daleko od svetla. Lekari preporučuju da to bude pisanje liste šta ćete sutra raditi, pet dubokih udisaja, prepuštanje svojim ulima, a na kraju, kada legnete u postelju, da zategnete svoje prste na stopalima i tako zaspite.
  • Fizička aktivnost pomaže vašem telu i vama da bolje zaspite. Iako se kaže da je najbolje jače vežbanje, bilo koji oblik fizičke aktivnosti je dobar da biste bolje spavali, svakako bolji nego da ne radite ništa.
  • Dobro analizirajte vašu spavaću sobu kako bi imala najpogodniju temperaturu za spavanje (što je između 15 i 19 stepeni), ali i optimalne količine svetlosti i buke. Ako je potrebno, nemojte se libiti da koristite teške zavese za zamračivanje sobe, masku za spavanje, čepiće, mašinu za pravljenje buke, mašinu za vlažnost vazduha ili ventilator.
  • Spavajte na udobnom dušekom i udobnim jastucima. Vaš dušek bi trebalo da prati oblik vašeg tela i da se osećate prijatno na njemu. Prosečan dušek traje između 9 i 10 godina. Takođe, ne bi bilo loša ideja da koristite hipoalergenske jastuke.
  • Zapamtite da vam alkohol, pušenje ili masna hrana pre spavanja mogu biti veliki problem. Ako možete, nemojte nikada jesti dva do tri sata pre nego što legnete. Takođe, nemojte jesti začinjenu hranu jer se teže vare, što može uticati na spavanje.
  • Smanjite tempo pre nego što odete na spavanje. Izbegavajte TV, kompjuter ili telefone pre samog spavanja. Bolje je pročitati knjigu ili meditirati jer ćete tako pomoći organizmu da se lagano prebaci u režim spavanja. Ukoliko ste ispred ekrana tokom dana, koristite naočare koje blokiraju plavo svetlo. Studije su pokazale da prevelika izloženost plavom svetlu tokom noći, umanjuje lučenje melatonina koji reguliše faze spavanja.

Lekari podvlače da, ukoliko imate probleme sa buđenjem tokom noći ili probleme da zaspite, da se obavezno javite lekaru, koji će vam analizom navika spavanja, utvrditi najbolje rešenje za vas.

10/03/2020 11:12

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments