Biljke kao biološki filteri

12/01/2021 17:47

Biljke kao biološki filteri

Sobno bilje ne čini prostor samo prijatnim za oko, već sam vazduh u njemu čini zdravijim. Istraživanja pokazuju da je u stanovima i kućama nekoliko puta zagađeniji nego napolju. Naime, aparati, nameštaj od iverice, linoleum, tapete, sve vrste deterdženata… sve to zasićuje vazduh u stanovima toksičnim jedinjenima kao što su: benzen, toluen, fenol i druge štetne supstance.

Rezultat toga je povišen nivo prašine i mikroba, koji dovodi razvoja alergija i respiratornih oboljenja. Međutim, ako se u prostor rasporede korisne biljke one će raditi kao biološki filteri. Predstavljamo vam biljke, koje je čak i NASA preporučila, za pročišćavanje vazduha.


Sansevieria odnosno sablja ili svekrvin jezik, kako se još naziva ta biljka, duguljastih i mesnatih uspravnih listova, pročišćava iz vazduha benzen, formaldehid i trikloroetilen. Inače, nije zahtjevna za održavanje, dobro podnosi i sunce i hladovinu.

Epipremnum aureum ili “zlatna puzavica” pročišćava vazduh od benzena i formaldehida, koji je recimo prisutan u dimu cigarete. Široki listovi mogu primati veliku količinu ove supstance. Ova biljka je postala popularna pre svega zahvaljujući tome što se lako gaji i ne traži neke posebne uslove. Ne treba mu puno svetla, a treba ga redovno zalivati. Listovi su mu otrovni pa biljku valja držati podalje od male dece i kućnih ljubimaca.

Šeflera ili “kišobran drvo” je stvorena za prostorije u kojima se puši. Ona odlično apsorbuje i neutrališe nikotin i katran. Šefleru odlikuju i vrlo skromni zahtevi – odgovara joj dosta svetla, a treba je samo pomalo zalivati.

Fikus bendžamin je šampion u pročišćavanju vazduha. On ima prirodnu sposobnost da filtrira zagađivače iz vazduha.

Dracena neutrališe formaldehid. Ova tropska biljka izuzetno dobro filtrira mnoge toksine, uključujući i formaldehid (gas koji se često koristi za proizvodnju plastičnih masa i dezinfekcionih sredstava). Draceni odgovara svetlo, ali ne i direktno sunce i ne voli promaju.

Spatifilum je sobna biljka poznata po svojim elegantnim belim cvetovima, međutim još je više poznata po tome što se hrani štetnim zračenjem pa je idealno staviti je uz TV ekran. Sok biljke u dodiru sa kožom izaziva iritaciju, a ukoliko se progutaju delovi biljke, to će izazvati bolove u želucu pa treba držati dalje od dece i kućnih ljubimaca.

Salonska palma Chamaedorea važi za jednu od zdravih biljaka koje pročišćavaju vazduh u prostoriji. Aktivno vlaži vazduh i filtrira štetne supstance, koje emituje plastika.

Aloe Vera savršena je žderačica raznih štetnih čestica iz vazduha. Osim toga, može se koristiti i za lečenje opekotina i za izradu preparata za kožu.

Bambus palma tropska je biljka i jedan od najboljih zelenih pročišćivača vazduha iz kojeg savršeno filtrira formaldehid, trikloretilen, ksilen i toluen. Treba joj dovoljno svetla, ali nikako direktno sunce. Pogodna je za ljubitelje mačaka, jer su njeni listovi bezopasni za njih.

Gerber je cvet živih boja koji će uljepšati prostor, ali ga i očistiti od štetnih materija u vazduhu. Dobro upija i štetne čestice, koje se nalaze u dimu cigarete. Postoji oko 100 raznih vrsta gerbera, a najčešće su žuti, roza, crvene, narandžasti i beli. Nije mu potrebna velika nega, voli sunčana mesta i može podneti velike vrućine, samo ga treba dovoljno zalivati.

 

pročitajte i kako dnevna svetlost utiče na bakterije:

Kako funkcionišu bakterije u zatvorenom prostoru?

 

 

12/01/2021 17:47

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments