Koji sastojci čine gazirana pića nezdravim?

16/03/2015 12:45

Koji sastojci čine gazirana pića nezdravim?

Bezalkoholno gazirano piće je izuzetno loše za naše zdravlje. Svi to znamo, ali ipak vrlo često posegnemo za čašom Koka-Kole, zar ne? Ali, da li zaista znamo koji su to sastojci koji ovu vrstu soka čine toliko štetnim?

Sve je veći broj istraživanja koja za cilj imaju da objasne zašto je konzumiranje velikih količina gaziranog soka toliko loše po naše zdravlje. Ali, šta konkretno sadrže ovi sokovi što ih čini toliko štetnim? Ova tri sastojaka gaziranih sokova se vrlo često povezuju sa brojnim bolestima.

4-Metilimidazol

Ovo je veoma čest sastojak gaziranih pića koji može biti prilično opasan. Formira se tokom procesa karamelizacije a istraživanje iz 2007.godine je dokazalo veliki procenat tumora kod miševa koji su konzumirali 4-Metilimidazol u velikim količinama. U Kaliforniji je 2011.ovo jedinjenje proglašeno kao potencijalno kancerogeno, zahtevajući od proizvođača da smanje upotrebu ovog sastojka u proizvodima. Međutim, to se desilo samo u ovoj državi, dok je u ostalima upotreba ovog sastojka ostala ista. Važno je spomenuti da je 4-Metilimidazol čest sastojak u drugim stvarima koje konzumiramo, kao što su pečena zrna kafe, i kuvano meso. U svakom slučaju, nivo 4-Metilimidazola u ovim namirnicama je mnogo manji u poređenju sa količinom ovog jedinjenja koja postoji u gaziranim sokovima.

Fosforna kiselinagazirani-sokovi

Istraživanje Univerziteta Tufts je pronašlo vezu između gaziranih pića koja sadrže kofein i fosfornu kiselinu i pojave fragilnih, lako lomljivih kostiju.

Drugo istraživanje se fokusiralo na žene koje piju gazirana pića i pokazalo da one imaju veće šanse da imaju izuzetno slabe kosti kao i da su sklone frakturi kuka.

Šećer

Ovaj sastojak je možda najvažniji. Ispijanje velikih količina gaziranih sokova tokom dana drastično povećava unos šećera, što je svakako povezano sa nizom zdravstvenih problema i oboljenja. Istraživane je pokazalo da ukoliko pijete više od jedne čaše gaziranog soka dnevno, šanse da dobijete dijabetes tipa 2 su 26% veće. Sokovi koji obiluju šećerom takođe sadrže visok nivo kalorija, koji su povezani sa drugim bolestima, posebno sa gojaznošću.

Navedena istraživanja su pronašla povezanost između gaziranih pića i spomenutih zdravstvenih problema, što ne znači da među njima postoji nužna uzročno-posledična veza. Naravno da će smanjeno konzumiranje gaziranih sokova biti bolje za vaše zdravlje, dugoročno gledano. U svakom slučaju, ukoliko ih pijete u umerenim količinama, nemate razloga za brigu.

16/03/2015 12:45

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments