Zdrave navike u kojima možda preterujete

22/02/2023 10:38

Zdrave navike u kojima možda preterujete

Šta može biti nezdravo u vezi sa vitaminima, pranjem zuba ili konzumiranjem više vlakana? Ove dobre navike mogu biti štetne po zdravlje ukoliko nismo pažljivi.

Vino za zdravije srce

Iako je ovo naučna činjenica, da vino doprinosi zdravlju srca, studije su pokazale da osobe koje ovo praktikuju popiju 47% više vina u proseku. To dovodi do povećanja krvnog pritiska, gojenja i povećanja rizika od srčanog udara.

Zdrave gricklalice

Integralne zdrave grickalice, poput fitnes čokoladica, jesu zdravija zamena za slatkiše, ali osobe koje konzumiraju ove grickalice manje vežbaju, jer podsvesno misle da su pojeli nešto zdravo i da ta navika može da zameni fizičku aktivnost. Tako dolazi do nagomilavanja viška kilorgama.

Previše pilinga

Piling lica čisti pore, uklanja mrtve ćelije kože i čini lice zdravijim i manje podložnim bubuljicama. Međutim, prečesti piling može osušiti kosu i dovesti do iritacije.

Velika količina vitamina

Dok se naučnici još nećkaju da li su nam potrebni dodatni suplementi multivitamina, pored zdrave ishrane, sve više studija pokazuje da velika doza vitamina zapravo ima kontraefekat, a može dovesti i do brojnih ozbiljnih oboljenja.

Prejako pranje zuba

Oralna higijena jeste važna, ali prečesto pranje zuba uzrokuje oštećenja desni i samih zuba. Kada perete zube činite to sporije i nežnije, bez prevelikog trljanja i pritiska na zube i desni. ž

Previše vlakana

Unos vlakana jeste veoma važno po celokupno zdravlje, ali preterivanje u tome dovodi do nadutosti i gasova.

Previše spavanja

Ideja od osam sati sna zvuči savršeno, ali previše spavanja ima svoje posledice. Duže spavanje vikendom kako bi se nadoknadio san može da nam se obije o glavu, jer telo počne da se navikava na kasnije ustajanje, što uzrokuje teže buđenje kada radna nedelja započne.

22/02/2023 10:38

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments