Neobični simptomi prehlade i gripa na koje treba obratiti pažnju

10/01/2018 12:12

Neobični simptomi prehlade i gripa na koje treba obratiti pažnju

Pored temperature, kašlja i zapušenog nosa, postoje i neki simptomi za koje nikada ne bismo poverovali da su povezani sa prehladom i gripom.

Čudni snovi

Većina snova dešava se tokom REM faze- najdublje faze sna. Kada smo bolesni, mozak je mnogo aktivniji tokom ove faze, pa tako može da se desi da imamo bizarne snove.

Pročitajte i… Koliko dugo zapravo traje prehlada?

Disbalans čula ukusa

Između 75 i 95% naših čula oslanja se na miris, pa kako bismo u potpunosti osetili ukus hrane i pića, potrebno nam je da ih omirišemo. Kada smo bolesni i kada nam je zapušen nos, čulo mirisa je blokirano, pa se tako može desiti da hrana ima čudan ukus.

Želja za brzom hranom

Kada smo bolesni, jedino što želimo jeste da se osećamo bolje, pa zato često posegnemo za “hranom za utehu”. Kako nas ona neće usrećiti, umesto kupovine čipsa, grickalica ili čokolade, povećajte unos vitamina C i tečnosti, poput vode, prirodnih sokova i čajeva.

Pročitajte i… Skriveni simptomi nedostatka vitamina C

Konstantna žeđ i glad

Tokom prehlade ili gripa, telo gubi tečnost, pa je potrebno nadoknaditi je. Ukoliko izbegavate da unosite tečnost dok se bolesni, može doći do dehidratacije, a prvi znak jeste upravo konstantna žeđ.

S druge strane, budući da telo preznojavanje gubi i energiju, često se dešava da imamo povećan apetit. Baš u tom periodu, dok smo bolesni, povećajte unos zdravih namirnica, kao što su voće, povrće, žitarice i riba.

10/01/2018 12:12

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments