Zašto treba jesti kiseli kupus?

03/04/2020 13:31

Zašto treba jesti kiseli kupus?

Kiseli kupus je jako zdrav i stručnjaci preporučuju svakodnevno konzumiranje, pogotovo zimi.

Kupus je svakako čudesan, ne bitno da li je svež ili kiseo. Bure sa oko dvadeset kupusa bi moga biti najdostupniji i najjeftiniji lek.

Ovo povrće je puno vitamina, vlakana i probiotika, a stručnjaci kažu da je kiseli kupus najbolji prirodni lek, a njegofi efekti po zdravlje su bili proučavani do detalja.

Praktično, ovo fermentisano povrće je najbolji izvor probiotika, bakterija koje su neophodne za rad probavnog sistema. Takođe je izvrstan izvor vlakana, vitamina C I K, kalijuma, kalcijuma i fosfora.

Ova namirnica zaustavlja upalne procese u organizmu, zahvaljujući dobrim bakterijama. Istraživanja su pokazala da probiotici pomažu kod različitih probavnih smetnji, kao što su nadutost, zatvor i čir.

Sve je više istraživanja koja pronalaze bitnu povezanost između zdravlja creva i opšteg zdravlja. Probiotici i fermentisane namirnice mogu smanjiti rizik od pojedinih ozbiljnih bolesti, kao što su depresija i Alchajmerova bolest.

Imuni sistem se formira u crevima, a pošto ova namirnica podstiče zdravlje creva, nameće se zaključak da kiseli kupus jača imunitet. Probiotici utiču na stvaranje antitela i smanjuju rizik od infekcija.

Pojedine studije potvrđuju da kiseli kupus smanjuje i rizik od gojaznosti, pomaže da smršate, ali je ovo još nedovoljno istraženo. Kiseli kupus je izvor vlakana, koji daju osećaj sitosti, pa samim tim sprečavaju prejedanje.

Kiseli kupus je veoma bogat natrijumom. Samo 50g ove namirnice predstavlja trećinu preporučene dnevne doze soli, pa vodite računa o ovome. Ako želite da jedete kiseli kupus, prethodno ga isperite i nemojte dosoljavati druge namirnice.

03/04/2020 13:31

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments