Proverite zašto crna čokolada nosi etiketu “superhrane”!

13/09/2017 14:13

Proverite zašto crna čokolada nosi etiketu “superhrane”!

Već nekoliko godina čitamo da je tamna odnosno crna čokolada veoma dobra za zdravlje, a šta tačno kažu nutricionisti. koja sva blagotvorna dejstva ovaj slatkiš ima po naš organizam?

Nutricionisti i dijetetičari konačno su objasnili za šta je sve crna čokolada zdrava. Prepuna organskih komponenti koje su biološki aktivne, tamna čokolada pomaže u spuštanju krvnog pritiska i poboljšava cirkulaciju krvi. Kod muškaraca, ovaj slatkiš umanjuje nivo LDL holesterola.

Konzumiranje ove čokolade (koja ima oko 65 odsto kakaoa), umanjuje rizik od kancera i potpomaže bolje funkcionisanje mozga. Takođe, ovaj slatkiš umanjuje otpornost na insulin, koji je veoma čest faktor zbog kojeg nastaje dijabetes.

Pored minerala i rastvorljivih vlakana, crna čokolada prepuna je alkaloida zvanog teobromin, koji ima opuštajući efekat na celo telo. Zato je ova namirnica poznata i kao prirodni antidepresiv.

Iz svega ovog može se izvesti zaključak da je svakodnevno konzumiranje tamne čokolade prepopručljivo, za opšte zdravlje organizma. Naravno, nutricionisti upozoravaju da prekomerni unos bilo koje namirnice može imati i loše efekte po organizam, pa stoga preporučuju da je dnevno dovoljno u proseku oko 6 grama crne čokolade.

13/09/2017 14:13

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments