Najukusniji prirodni antidepresivi

17/09/2016 09:12

Najukusniji prirodni antidepresivi

Svi ponekad zapadnemo u melanholiju ili stanje blage apatije, kada nam raspoloženje uopšte nije na zavidnom nivou, pa samim tim nismo “ni za šta”.

Kako bismo se izborili sa anksioznošću i lošim raspoloženjem, koje može da se reflektuje i negativno utiče na sve aspekte u životu, dovoljno je samo promeniti ishranu i unositi adekvatne namirnice i dodatke ishrani.

Naravno, postoje i antidepresivi koje mogu prepisati stručnjaci, ali ako je u pitanju samo periodično neraspoloženje i pad životne energije, nije potrebno posezati za ovim lekovima, kad je već rešenje u prirodi i u nama.

Naime, za bolje raspoloženje je potrebno da u organizam unesete više vitamina, minerala, zdravih masti i antioksidanasa koji se nalaze u određenim namirnicama, od kojih su pojedine veoma ukusne i što je još bolje – omiljene mnogima.

orasi-i-borovnice

Namirnice koje pozitivno utiču na naše raspoloženje i koje nam pomažu da se osećamo bolje i pobedimo anksioznost i neraspoloženje su:

Orasi

S obzirom na to da u sebi sadrže omega 3 masne kiseline, antioksidanse i proteine, orasi su odlični u borbi protiv lošeg raspoloženja. Najbolje ih je konzumirati u sirovom obliku jer se tada u njima nalazi najveća količina polifenola i magnezijuma koji doprinose tome da se osećamo smireno i spokojnije.

Najefikasniji su indijski orasi koji u sebi sadrže vitamin B6, proteine, mnogobrojne aminokiseline, ali i triptofan koji poboljšava apsorpciju serotonina u mozgu čime se smanjuje osećaj depresije.

Integralne žitarice

Ove namirnice su pune ugljenih hidrata koji ne pomažu prilikom gubitka kilograma, ali su zato izuzetno efikasne kada je u pitnjau raspoloženje. U celim zrnima žitrica nalazi se visok nivo triptofana – aminokiseline koja je neophodna za sintezu serotonina i melatonina – hormina koji su odgovorni za dobro raspoloženje.

cokoladni-keks-i-mleko

Crna čokolada

U crnoj čokoladi se nalazi tirozin koji utiče na povećanje dopamina u organizmu, zbog čega se osećamo bolje. Dopamin utiče na naše emocionalno blagostanje jer stimuliše centre zadovoljstva, a poznato je i da čokolada olakšava oslobađanje serotonina i opušta krvne sudove u mozgu. Još jedan poseban sastojak čokolade je endorfin koji čini da se osećamo srećno, a pomaže i u borbi protiv stresa i anksioznosti.

sladoled-kornet

Mlečni proizvodi

Za smanjenje depresije i anksioznosti preporučuju se svi mlečni proizvodi (i jaja), a pogoto je efikasan grčki jogurt koji u sebi sadrži dovoljn proteina i ugljenih hidrata koji pozitivno utiču na nivo šećera u krvi. Osećaj anksioznosti povezuje se sa padom nivoa šećera, pa je zato važno konzumirati namirnice koje će biti od pomoći – kao što je grčki jogurt. U mlečnim proizvodima se nalazi i triptofan koji predstavlja prirodni umirujući agens, zbog čega i stručnjaci (psihoterapeuti) preporučuju konzumiranje sira, jogurta, sladoleda i drugih mlečnih proizvoda.

borovnice-cinija

Borovnice

U borovnicama se nalazi velika količina antioksidanasa koji doprinose smanjenju osećaja depresije, a zahvaljujući tome što su bogate vitaminom C snižava se kortizol, čime se smanjuje i osećaj anksioznosti. Redovno konzumiranje borovnica smanjuje i suicidne sklonosti kod ljudi koji su preživeli posttraumatski stres.

17/09/2016 09:12

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments