Depresija ostavlja trajne posledice na mozak

01/02/2023 10:58

Depresija ostavlja trajne posledice na mozak

Prethodne studije pokazale su da depresija utiče na smanjenje hipokampusa, dela mozga zadužen za prostor i memoriju. Nova istraživanja ukazuju na to da dugogodišnja depresija ostavlja vidljive tragove na mozak.

Na pacijentima koji su patili od depresije 10 godina i više i nisu je lečili, otkriven je znatno veći broj upala u poređenju sa onima koji nisu toliko dugo imali depresiju.

Depresija i upale mozga

Upale u mozgu su klasičan odgovor na degenerativna moždana oboljenja, dok su u progresu, kao što je Alchajmerova ili Parkinsonova bolest, navodi se u studiji.

U istraživanju učestvovalo je osamdeset volontera, od kojih 25 koji su imali depresiju oko 10 godina, pa i više, 25 njih je imalo depresiju 9 ili manje godina, a ostalih 30 nisu imali depresiju.

Nakon eksperimenata i testiranja, pokazano je da je prva grupa imala između 20 i 33% veći procenat proteina koji uzrokuju upale u mozgu od onih koji su imali depresiju manje godina. Isto tako, prva grupa imala je do 39% više proteina od onih koji nemaju depresiju.

Depresija ne bi bila kategorizovana kao degenerativna moždana bolest, ali rezultati sugerišu da, za mnoge, ona jeste progresivno stanje. Ovo je važno za dalje razvijanje načina lečenja depresije.

01/02/2023 10:58

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments