Koje namirnice treba izbegavati u večernjim satima?

17/08/2022 12:00

Koje namirnice treba izbegavati u večernjim satima?

Ove namirnice su važne za organizam, ali je potrebno obratiti pažnju i ne preterivati u konzumaciji istih, pogotovo nakon 19 časova. 

Naime, ove namirnice su idealne za sticanje dodatnih kilograma.

Kalorične namirnice

Umesto namirnica sa liste, za večernji obrok pripremite laganu, niskokaloričnu hranu.

Prženi krompirići

Prženi krompirići zvuče predivno i bude apetiti, međutim želucu teško padaju, jer mu je potrebno duže vremena kako bi ih svario. Ukoliko za večeru konzumirate masnu i kaloričnu hranu, vrlo je verovatno da ćete se sutradan probuditi sa osećajem umora i tromosti.

Ljuta hrana

Ljuta hrana nije preporučljiva leti, a ni nakon 19 časova, jer kako stručnjaci tvrde može uticati na dobar san. Jako začinjena i ljuta hrana stvaraju jedinstven oblik korozije u želucu, koji uzrokuje nadustost i probleme sa probavom.

Crveno meso

Ukoliko za večeru konzumirate crveno meso, vrlo je moguće da nećete moći da zaspite, jer se ovo meso sporo vari. Stručnjaci navode da je meso najgori izbor hrane u kasnim večernjim satima.

Ne izbegavajte belančevine, jednostavno vodite računa o količini koju konzumirate i o učestalosti konzumacije.

Testenina

Najkaloričniji ugljeni-hidrat upravo je testenina. Samo jedna porcija iznosi oko 400 i više kalorija, koje se najviše “skupljaju” u predelu stomaka.

Konzumirajte je pre podne, kada je telu potrebna veća količina ugljenih-hidrata.

Čokolada

Čokolada sadrži šećer, kofein i kalorije koje mogu uticati na san. U večerenjim satima, umesto čokolade, konzumirajte čaj ili čokoladno mleko sa niskim procentom masnoće.

17/08/2022 12:00

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments