Bolesti koje se nasleđuju po ženskoj liniji

30/04/2021 17:23

Bolesti koje se nasleđuju po ženskoj liniji

Ljudski organizam se sastoji od nekoliko milijardi ćelija koje zajedno formiraju tkiva. Ćelija ima jezgro u kojem se nalazi oko 30.000 različitih gena koji kontrolišu većinu osobina i mehanizama u samom telu. Sa tim u vezi postoje geni koji su, na primer, zaduženi za boju očiju, visinu, ali i oni koji su odgovorni za funkcionisanje nervnih ćelija. Sve te ćelije formiraju jedinstveni otisak svakog pojedinca.

Ali kao i svaki sistem i ovaj “genski” može da ima problema, tačnije geni mogu biti defektni, odnosno svako od nas nosi određene genetske greške, a koje smo nasledili od roditelja ili koje su slučajno nastale. Ovakvi defekti slabe imuni sistem ljudskog organizma, te mogu biti okidači astme i alergija.Dok su neki skloni bolestima srca, drugi imaju predispozicije za dijabetes, ali svi imaju isti problem, genetski defekt. Iako, genetska oštećenja mogu da utiču na zdravlje, to, u većini slučajeva, ne znači da ćete bolovati od neke bolesti.

saznajte Šta su to sunčani vitamini?

Genetska oštećenja samo znače da postoji rizik od nastanka bolesti, ali da će ista aktivirati u mnogome zavisi i od spoljašnjih faktora, sredina i stil života. Preciznije, ako je osoba intolerantna na laktozu, biće zdrava sve dok ne konzumira mleko. Iz tog razloga neophodno je redovno ići na preglede i dodatno obratiti pažnju na način života. Stručnjaci navode da postoje bolesti i sklonosti ka njima koje se prenose isključivo preko jednog od roditelja. U nastavku je lista onih bolesti koje se nasleđuju po ženskoj liniji.

Osteoporoza

Oboljenje kostiju, koje ih čini krhkima i lomljivima, a tipično je za žensku populaciju. Uglavnom nastupa posle menopauze, kada kosti gube kalcijum. Ovde je najvažnija prevencija: dovoljan unos kalcijuma koji se jedino adekvatno apsorbuje u kombinaciji sa vitaminom D. Stručnjaci savetuju da se izbegavaju gazirana pića, jer u slučaju naslednog faktora se rizik od osteoporoze povećava za čak 14 odsto.

Reumatoidni artritis

Ovo oboljenje se određuje kao autoimuno i smatra se da je ono kombinacija naslednog faktora i uslova sredine. Reumatoidni artrtitis napada zglobove te je degenerativno oboljenje, koje u pooodmakloj fazi može usloviti i upotrebu invalidskih kolica. Kao alternativa se preporučuje sport i briga o zdravlju zuba. Dokazano je da paradontoza, oboljenje desni dovodi do ispadanja zuba, te ujedno i povećava rizik od reumatoidnog artritisa.

Prevremeno starenje

Postoji skup gena koji “čuvaju” mladost. Naime, oni se prenose s generacije na generaciju po majčinoj liniji, te ako nasledimo oštećenu DNK ona će ubrzati proces starenja.

možda vas zanima i Bolesti koje se mogu sprečiti jednostavnim pranjem ruku

Depresija

Preko 300 miliona ljudi godišnje oboli od depresije i to žene mnogo češće od muškaraca. Nauka je otkrila i da je jedan od faktora, koji doprinosi nastanku depresije, prisustvo gena Slc6a15, koji se nasleđuje.

Glaukom

Glaukom je kod žena je mnogo češći nego kod muškaraca, a kako bi se on predupredio do 40, potrebno odlaziti na pregled kod oftalmologa na svake 3 godine. Između 40 i 54 godine na 1-3 godine, u periodu izđu 55 do 64, na svakih godinu-dve dana, a nakon 65. godine na svakih 6-12 meseci. Uz to neophodno je hodanje ili džogiranje i to najmanje 3 puta nedeljno. Jedino što pri aktivnostima treba izbegavati su obrnuti položaji, oni u kojima opterećenje pada na vrat i ramena.

pročitajte i šta se krije iza naslova:  3 protiv 333 bolesti

Kardiovaskularna oboljenja

Skladištenje masti kod ženske populacije je određeno genetski. A ako se ono zadržava u stomačnom pojasu rizik od srčanih oboljenja se duplira. Za osobe koji koji imaju te predispozicije, fizička aktivnost, zdrava ishrana, prestanak pušenja i konzumacije alkohola su neophodni.

Migrene

Žene pate od migrena 3 puta više nego muškarci, te kako bi se preventirale glavobolje treba redukovati unos kofeina, alkohola, šećera, piti što više vode i spavati dovoljno.

Alchajmerova bolest

Ovde je oblik demencije, koji je takođe češći kod žena nego kod muškaraca. Kako bi se minimalizovala šansa za pojavu ove bolesti, treba izbaciti loše masti i šećera iz ishrane, kontrolisati holesterol i krvni pritisak i baviti se fizičkom aktivnošću.

 

30/04/2021 17:23

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments