7 naučnih razloga zašto treba da se smejete svaki dan!

09/11/2017 10:51

7 naučnih razloga zašto treba da se smejete svaki dan!

Svi uživaju u dobrom smehu, u društvu duhovitih ljudi ili u gledanju komedija. Međutim, ko od nas zapravo ozbiljno shvata koliko je smejanje važno za naše zdravlje?

Nauka smeha postoji, a ovi stručnjaci decenijama se bave zdravstvenim benefitima smejanja.

Zasad, otkrili su 7 ključnih blagotvornih dejstava smeha.

1. Smejanje poboljšava veze. Istraživanja su pokazala da se smehom brže i lakše otvaramo za nova poznanstva, a u isto vreme pomaže nam da trenutne odnose ojačamo.
2. Smeh utiče na memoriju i smanjenje stresa. Smejanje umanjuje lučenje hormona stresa, naročito kod starijih ljudi. U isto vreme, dokazano je da smejanje utiče na bolje pamćenje i koncentraciju.
3. Postajete optorniji. Da li vam se desilo da u neprijatnim ili teškim situacijama dobijete napad smeha? Jedna studija sugeriše da se ovo dešava, jer smejanje reguliše emocije, naročito kada se nađemo pred nekim izazovom.

4. Poboljšava zdravlje. Neka istraživanja su pokazala da dobro raspoloženje i smeh umanjuju stres i zapaljenje, te utiču na dobar holesterol kod osoba koje pate od dijabetesa. S druge strane, studije su takođe pokazale da samo iščekivanje kraja vica ili smešne priče, utiče na imuni sistem i poboljšava ga, umanjenjem lučenja hormona stresa.
5. Bolje učimo. Naravno, dok učimo, koncentrisani smo i veoma ozbiljni. Međutim, neki istraživači sugerišu da dobar smeh može da pomogne da bolje savladamo gradivo.
6. Atraktivniji smo. Nedavna studija pokazala je da su smisao za humor i zabavan karakter veoma važne stavke, prilikom izbora partnera kod oba pola.
7. Smeh jeste zarazan. Prema istraživanjima, smejanje je prenosno, barem kada je mozak u pitanju.

 

Saznajte još i…

Zašto se smejemo?

Kako smeh utiče na organizam?

09/11/2017 10:51

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments