Kako pričanje s samim sobom blagotvorno deluje na mentalno zdravlje?

30/10/2017 10:16

Kako pričanje s samim sobom blagotvorno deluje na mentalno zdravlje?

Ukoliko “uhvatite sebe” da pričate sami sa sobom, ne brinite. Psiholozi kažu da ovo nije ništa čudno, naprotiv, može imati velike benefite na naše kognitivne sposobnosti.

U psihologiji, ova aktivnost naziva se eksterni razgovor s samim sobom i predstavlja važan faktor u refleksiji sopstvene ličnosti, a u isto vreme pomaže i pri obavljanju zadataka.

Pomaže pri učenju

Kada pričamo sa samim sobom, nije u pitanju samo razgovor. Naime, tako, prema psiholozima, objašnjavamo sebi neki problem. Pričamo sami sa sobom kroz sve što smo naučili i tako sami sebe podučavamo. A podučavanje je najbolji način da se nešto savlada.

Bolja organizacija i adapriranje

Razgovaranje s samim sobom pomaže nam da organizujemo misli i da se bolje prilagodimo dinamičnoj situaciji sa više fokusa. Studija Univerziteta Vinkonsin i Pensilvanija pokazala je da ljudi koji su izgovarali naglas ime onoga pto su tražili, bili su brži i uspešniji u potrazi. Slušanje poznatih reči pomaže mozgu da brže procesuira informacije.

Bolje razumevanje

Mentalni i vokalni dijalozi ključni su prilikom uspešnog učenja, razumevanja, ali i konačnog rezultata. Što su poruke vašem umu jasnije i glasnije, veća se pažnja usmerava ka rešavanju zadataka i poboljšavaju se sposobnosti donošenja odluka. Psiholozi kažu da je dijalog sa samim sobom povećava šanse da akcije zapravo sprovedemo u delo.

30/10/2017 10:16

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments