Kako to životinje reaguju na svoj odraz?

09/05/2018 12:09

Kako to životinje reaguju na svoj odraz?

Poput ljudi, životinje takođe mogu da se ogledaju, ali koliku svest imaju o tome šta tačno vide, ne možemo da tvrdimo. Ono što možemo da primetimo jesu njihove reakcije na odraz. Šta se događa onog momenta kada životinja ugleda svoj odraz u ogledalu?

Naučnici tvrde da su pojedine životinje svesne svog odraza u ogledalu. Naime, slonovi, delfini i veliku majmun, prepoznaju svoj lik. U toku istraživanja, životinje su prošle kroz nekoliko faza. Prva faza je Gručo faza, faza tokom koje životinje ponavljaju pokrete, jer primećuju da se nešto “čudno” dešava sa druge strane. Poslednja faza predstavlja momenat u kom životinja pokušava da istraži određeni deo tela, koji teško može da vidi.

Pogledajte i: Mladunče delfina prepoznaje svoj odraz mnogo pre deteta

Kako ogledalo pomaže?

Kada životinja posmatra svoj odraz u ogledalu, najverovatnije prepoznaje drugog pripadnika svoje vrste. Pojedini zoološki vrtovi koristili su ogledala, kako bi sugerisali da je vreme parenja i inicirali sam čin. Naime, ogledala su postavljenja u prostoru u kom borave flamingosi koji se pare onda kada opaze da je druga jedinka ili partner određene veličine.

Naučnici su došli do zaključka da ogledala u određenom postotku smanjuju anksioznost kod konja. Dok se pojedine vrste plaše onog što vide u ogledalu, i prilaze mu bojažljivo, druge, poput gorile, nemaju taj problem.

Svakom biću na planeti potrebno je vreme da shvati sebe i svoje pokrete, kao i da to prihvati, kako bi razumelo svoj odraz u ogledalu. To je vreme za prepoznavanje. Ljudskoj vrsti, odnosno bebama potrebno je do 24 meseca da prepoznaju svoj odraz u ogledalu.

Pogledajte i: Boja ogledala

Zanimljivo je da psi ne mogu da vide svoj odraz u ogledalu, iako vrlo lako prepoznaju odraz drugih životinja. Za pse je karakterističan visok nivo inteligencije, ali i pored toga, potreban je odgovarajući kognitivni razvoj, koji psima nedostaje kako bi se prepoznali vizuelno.

09/05/2018 12:09

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments