Na današnji dan patentiran motor sa unutrašnjim sagorevanjem

01/04/2015 11:43

Na današnji dan patentiran motor sa unutrašnjim sagorevanjem

Na današnji dan 1. aprila 1826. godine patentiran je motor sa unutrašnjim sagorevanjem koji je osmislio američki pronalazač Samjuel Mori.

Mori, koji se celog života bavio parnim mašinama, svoj izum je prvi put patentirao 1793. godine. Shvatio je da je para dobar izvor energije i da ima veliki potencijal, pa je tako postao jedan od pionira u osmišljavanju načina da se unapredi rad parobroda.

Dok je sprovodio jedan od svojih eksperimenata, Mori je otkrio da je isparenje terpentina u dodiru sa vazduhom eksplozivan i tada je počeo rad na razvijanju motora. Prvi rad na ovu temu je napisao 1824. godine, a naredne dve godine je ovaj rad ispravljao, pa ga je konačno i objavio 1826. godine. Tada je patentirao i svoj prvi motor sa unutrašnjim sagorevanjem.

Tek 50 godina kasnije, kada je nekoliko nemačkih inženjera počelo da proizvodi motore sa unitrašnjim sagrevanjem počela je revolucija u saobraćaju koju je Mori predviđao.

“Postoji dobar razlog zašto sam zaključio da bi prevoz po dobrim putevima i prugama mogao biti mnogo jeftiniji i brži nego transport koji se odvija zahvaljujući brodskim prevodnicama i kanalima”, zapisao je tada Samjel Mori.

Izvor: Nacionalna geografija

01/04/2015 11:43

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments