Otkriven “vampirski” grob?

26/09/2021 10:31

Otkriven “vampirski” grob?

Arheolozi su otkrili neobičan grob, odnosno ostatke koji potiču iz drevnog Rima.

Ostaci pripadaju desetogodišnjem detetu, a otkriveni su na stotinak kilometara od Rima.

Neobični i jezivi obredi sahranjivanja

Stručnjaci veruju da je uzrok smrti, epidemija, jer je otkriven i kamen, zaglavljen između vilica skeleta. Istraživanje je pokazalo sličnost s ranije otkrivenim ostacima žene, iz 16. veka. Naime, telo odrasle žene pronađeno je sa ciglom u ustima.

U pitanju je neobičan ritual, odnosno česta praksa u drevnom Rimu i renesansnoj Evropi. Postavljanjem kamena unutar vilice, bio je način da se oni, koji su preživeli epidemiju, zaštite i budu sigurni da preminuli neće ustati iz groba i nastaviti sa širenjem bolesti.

Grob iz trećeg veka, tokom prošle godine, otkriven je severno od Londona, a svedoči o izvornom antičkom običaju, odnosno o ostacima muškarca kojem je uklonjen jezik da bi na njegovo mesto bio postavljen kamen.

FOTO:www.newslocker.com

Prema rečima bioarheologa koji je učestvovao u istraživanju nalazišta ostataka, Džordana Vilsonona, reč je o neobičnom posmrtnom običaju koji se u različitim oblicima može pronaći u različitim kulturama. Ovakav običaj je specifičan za rimsko carstvo, a nastao je iz straha od uzdizanja pokojnika i širenja smrtonosne bolesti.

Grob s ostacima deteta otkriven je na lokalnom “Groblju dece”, pored napuštene rimske vile, koja je tokom 5. veka pretvorena u mesto za sahrane.

Pored desetogodišnjeg deteta, pronađeni su i ostaci trogodišnjeg deteta. Ovom mališanu ruke i noge su bile pritisnute kamenjem, što jako nalikuje na još jedan način kojim su meštani hteli da se zaštite da pokojnik neće ustati iz groba.

U Rimskom carstvu vladale su brojne bolesti koje su zagađivale hranu i vodu.

Izvor: nationalgeographic.rs

26/09/2021 10:31

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments