Najpopularniji IT kursevi današnjice

30/04/2018 11:48

Najpopularniji IT kursevi današnjice

Najpopularnije zanimanje današnjice vezano je za sferu interneta i tehnologija. Mnogi su verovatno čuli za naziv IT-jevci, ali retko ko zna šta to tačno znači i kojim poslom se oni konkretno bave.

Java

Najpoznatiji program, za koji su čuli čak i oni koji nemaju baš mnogo iskustva na internetu jeste Java. Java kurs najčešće se javlja u obliku za početnike, ali i za one koji već imaju neko predznanje. Ovaj programski jezik koristi se za izgradnju i razvoj velikog broja aplikacionih softvera, kao i njegovu implementaciju u najrazličitija multiplatformska okruženja. Java programiranje je jedno od najzastupljenijih danas.

PHP

Pored Jave, jedan od traženijih kurseva je php kurs. On spada u grupu serverski orijentisanih jezika (SSSL). Iako ga mnogi smatraju za programskim jezikom, on zapravo to nije i pre ga možemo svrstati u grupu skriptnih jezika. U prevodu, to bi značilo da se php kod izvršava samo onda kada je pozvan, odnosno kada dobije zahtev od korisnika (recimo kada se pozove stranica nekog sajta). Prva verzija PHP-a napisana je 1994. godine i napisao ju je Rasmus Lerdorf.

JavaScript

JavaScript kurs predstavlja ovladavanje tehnikom programiranja JavaScript-a. U pitanju je najpopularniji skriptni jezik na internetu. Jedna od njegovih glavnih osobina je funkcionalnost na svim poznatijim internet browserima za pretragu weba, kao što su Internet Explorer, Mozilla, Chrome, Firefox, Netscape i Opera. Kada se zbog razvoja interneta 1995. godine pojavila potreba za određenim, skriptnim jezikom, izašla je i prva verzija programskog jezika JavaScript.

C#

c# kurs programiranja omogućiće sticanje korisnih znanja i veština jednog od najzastupljenijeg programskog jezika u IT svetu. c# (Si šarp) predstavlja mlađi programski jezik, a njegova prva verzija premijerno je prikazana 2002. godine, kao sastavni deo Microsoft razvojnog okruženja. U toku unapređivanja ovog programskog jezika, dodate su i razne funkcije, koje korisnicima omogućavaju programiranje bez izvornog koda.

iOS

iOS kurs predstavlja program upoznavanja sa alatima iOS programiranja kao i sa upoznavanjem Xcode razvojnog okruženja. iOS je najpopularnija i najisplativija platforma za razvoj mobilnih aplikacija namenjenih Apple uređajima. Jedna od stavki koju biste trebali imati na umu ako se odlučite za iOS je da za razvoj ove vrste aplikacija morate imati Mac računar.

Android

Android kurs vas obučava za kreiranje različitih aplikacija za sve verzije Android operativnih sistema. Android operativni sistem zasnovan je na Linuxu, i po mnogim stvarima veoma je sličan ovom operativnom sistemu. Kreator Androida je Andy Rubinom, a nakon njegovog odlaska iz Google-a, dalji razvoj ovog sistema pripisuje se Sundaru Pichaiu.

Linux

Iako je njegova pojava prošla prilično nezapaženo, u godina koje su usledile Linux je postao sve popularniji među korisnicima. Ono što ga stavlja iznad Windows-a je mnogo veća otpornost na viruse, u toj meri da antivirus softveri nisu potrebni ovom operativnom sistemu. Kako je Linux sve zastupljeniji među korisnicima, tako raste i potreba za administratorima ovog operativnog sistem, te je Linux kurs sve traženiji među polaznicima.

Web dizajn

Web dizajn kurs namenjen je onima koji žele da dizajniraju web sajtove. Posedovanje ove veštine omogućava poznavanje osnova HTML jezika, CSS stilova, JavaScripta, kao i najmodernijih tehnika HTML5 animacija i prikaza sadržaja, uz optimizaciju responsive dizajna primenjivog kako za računare, tako i za mobilne telefone, tablet i druge uređaje. Danas, gotovo svaka kompanija traži svoj prostor u digitalnom svetu, nejčešće u obliku prezentacije (web sajta), što potražnju za veb dizajnerima čini sve većom.

Kurs za programere predstavlja ulaganje u budućnost. Poznavanje jednog ili više programskih jezika, danas, smatra se odličnim uspehom i zalogom za jednu blistavu budućnost.

30/04/2018 11:48

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments