Nova tehnologija: Prvi pametni sat na Brajevoj azbuci

27/02/2017 10:59

Nova tehnologija: Prvi pametni sat na Brajevoj azbuci

Među savremenom tehnologijom i pametnim uređajima već duže vreme se nalaze i pametni satovi. Sada je napravljen prvi na Brajevoj azbuci.

Prvi pametni sat na Brajevoj azbuci napravila je kompanija Dot, a već tokom marta meseca trebalo bi da se proda oko 100.000 ovih uređaja.

Prema statističkim podacima, na svetu postoji više od 285 miliona osoba koje imaju oštećen vid, što je i bila inspiracija za pravljenje ovog uređaja koji bi mogao da im olakša život.

Kao i drugi pametni satovi i ovaj se sa pametnim telefon spaja putem Bluetooth-a kako bi primio bilo koji tekst ili pokrenuo aplikaciju, a korisnici će moći da izaberu brzinu kojom će se tekst prikazivati.

Osim čitanja teksta, korisnici ovog pametnog sata moći će da šalju jednostavne poruke uz pomoć tipki koje se nalaze se strane.

Cilj je da Dot pametni sat olakša život slepim i slabovidim osobama koje su inače koristile savremenu tehnologiju koja se uglavnom oslanjala na zvuk – zbog čega su morali da nose slušalice. Međutim, problem je taj što upotrebom slušalica ove osobe nisu mogle da čuju zvuke okoline – što je za njih ključno kada su u pokretu.

 

 

27/02/2017 10:59

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments