Japanska svemirska letelica poslala prve fotografije sa asteroida

25/09/2018 12:26

Japanska svemirska letelica poslala prve fotografije sa asteroida

Japanska svemirska letelica “Hajabusa 2” uspešno je spustila dva mala rovera na površinu asteroida Rijugu.

Ubrzo su stigle i prve fotografije sa ovog udaljenog svemirskog tela, u okviru misije koja bi mogla pružiti naznake o nastanku Sunčevog sistema i naše planete.

Asteroid Rijugu

Dva mala robota, uspešno su se prizemljila na asteroid. Oni su teški svega kilogram i opremljeni su specijalnim kamerama, kako bi što uspešnije obavili zadatak – obilazak stenovitog tela.

Stenovito telo ili asteroid Rijugu, prečnika je jednog kilometra i ima slabu gravitaciju. To znači da će roveri moći da “skakuću” po njemu, da mere temperaturu i da prave snimke njegove površine.

Kosmička agencija iz Japana je objavila prve fotografije i navela da su oba rovera u odličnom stanju.

FOTO:www.techcrunch.com

Asteroid, oblika dijamanta i tamne površine, okreće se oko svoje ose jedanput svakih sedam i po sati. Ovo je prvi put da je kosmički brod uspeo da spusti robote na asteroid.

Asteroidi su u osnovi preostali materijal koji potiče od formiranja Sunčevog sistema, pre 4,6 milijardi godina.

Naučnici veruju da asteroid, ispod površine, sadrži veliko bogatstvo informacija o nastanku našeg planetarnog sistema.

“Očekujemo da je svemirska stena, oblika dijamanta, bogata vodom i organskim materijalima. To će omogućiti naučnicima da bolje razumeju interakciju između materijala od kojeg je sastavljena Zemlja kao i razvitak njenih okeana i života na njoj. Na osnovu tih podataka nauka o Sunčevom sistemu će nastaviti da se razvija”, saopštila je japanska kosmička agencija.

U planu je da se “Hajabusa-2”, krajem oktobra spusti na površinu asteroida Rijugu, koji se nalazi oko 280 kilometara od Zemlje, kako bi pokupila uzorke stenja tla.

25/09/2018 12:26

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments