Nekoliko činjenica o Drugom svetskom ratu

15/05/2023 14:11

Nekoliko činjenica o Drugom svetskom ratu

Iako se o događijima u Drugom svetskom ratu uči u školi, a i vrlo lako se, s pojavom interneta, može doći do potrebnih informacija, postoji nekoliko interesantnih činjenica i podataka, koje verovatno niste znali, a koji su veoma interesantni.

Najveći oružani sukob u istoriji, završen je 1945. godine.

Činjenice o Drugom svetskom ratu

Drugi svetski rat zvanično je trajao od 1. septembra 1939. godine do 2. septembra 1945. godine. Broj preminulih i stradalih tokom šest godina rata nikad nije ustanovljen, ali se brojka kreće od 50 do 70 miliona ljudi.

U pitanju je najsmrtonosniji obračun koji je ušao u istoriju. Mnoge činjenice, podatke i zanimljivosti, tokom rata, zabeležili su razni istoričari i književnici. Među njima, našlo se i nekoliko prilično iznenađujućih.

Naime, prvog nemačkog vojnika ubili su Japanci, dok je prvog američkog vojnika ubio ruski vojnik. Najveći broj Amerikanaca koji je poginuo u ratu, pripadao je avijaciji.
Poljakinja Stanislava Lescinska bila je babica katoličke veroispovesti koja je pomagala u porođajima tri hiljade beba tokom Holokausta u nacističkom logoru Aušvic.
Poginulo je najmanje sto hiljada pripadnika vazdušnih snaga širom sveta.
Najviše nemačkih vojnika stradalo je na Istočnom ratištu, i to četiri od pet vojnika.

Samo je 20 odsto dečaka rođenih u Sovjetskom savezu, 1923. godine dočekalo živo kraj rata.
Najmlađi vojnik u ratu bio je dvanaestogodišnji Kalvan Grejam, pripadnik američke vojske. Jedan od četiri vojnika iz podmornice, preživeo je rat.

Nećak Adolfa Hitlera, služio je u američkoj vojsci.
Opsada Staljingrada rezultirala je s više smrti Rusa od onih koje su SAD i Velika Britanija zajedno imale tokom celog rata.

Procenat smrtnosti u ruskim kampovima iznosila je 85 odsto.

Najviše japanski špijuna locirano je u Meksiku. Treća atomska bomba bila bi bačena na Tokio.

Kako bi izbegli “nemački” naziv za popularni burger, Amerikanci su hamburger nazivali “Liberty Steak” ili odrezak slobode.

Drugi svetski rat odneo je između 50 I 70 miliona žrtava, dok je 80 odsto te cifre čini populacija četiri države: Rusije, Kine, Nemačke i Poljske.

15/05/2023 14:11

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments