Smaragdni slapovi Tajlanda

16/09/2020 12:02

Smaragdni slapovi Tajlanda

Duboko u tajlandsku prašumu ušuškane su krečnjačke stene, koje kupa mineralna bistra voda u kojoj se ogleda zelenilo bambusa, prelamaju se zraci sunca preko svetlih stena i probija se plavo nebo kao odraz tirkiza u ovoj nestvarnoj mešavini slapova…sve ovo nije priča o nekom mitskom raju nego o jednom od mnogih prirodnih lepota Tajlanda.

Nacionalni park Eravan se prostire na 550 kvadratnih kilometara šuma, krečnjačkih brda i brojnih potoka i reka prepunih manjih i većih slapova i prirodnih smaragdnih bazena. Ovaj raj je ustanovljen 1975. godine kao 12-i Nacionalni park Tajlanda, od tad se o ovom čudu prirodne lepote posebno vodi računa.

Erawan je i jedan od najpoznatijih nacionalnih parkova na Tajlandu, a njegova glavna atrakcija je istoimeni niz od sedam vodopada koji teku preko krečnjačkih terasa. Ime su dobili po troglavom belom slonu iz hindu mitologije, na kojeg navodno vodopadi i liče.

Ovo je poznata turistička destinacija na Tajlandu. U njemu se pored vodopada mogu videti i spektakularne pećine, kao i mnoštvo životinja – od tigrova, slonova, jelena i letećih veverica, pa sve do kraljevske kobre! Međutim načešći prizor su makakiji (majmuni), koji su posetiocima jako dobro poznati po svojim sitnim, nekad simpatičnim, nekad iritirajućim, lopovlucima. Često dolaze blizu vodopada dok se ljudi kupaju, veoma su smeli i velike su šaljivdžije ali i znatiželjci i grabljivci.

Posetioci ovog raja na zemlji mogu iznajmiti i bungalove u kojima može spavati od dve do osam osoba, ali je takođe dozvoljeno i da ponesetei rasklopite i vlastiti šator. Vodopadi su najveća atrakcija za vreme godišnjeg festivala Songkan (13- 15 april), kada se oko njih okupi veliki broj ljudi.

16/09/2020 12:02

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments