Najopasnija jela

15/12/2020 16:35

Najopasnija jela

Ovo nisu obični obroci, ovo su specijaliteti koji bude čula ali da li su vredna smrti? Jela su za avanturiste, one koji vole da eksperimentišu i „hod ivicom života i smrti“ doživljavaju kao ultimativni izazov.

Krvave školjke

opasnost: Hepatitis

Šangajske krvave školjke se smatraju delikatesom – takvim da može da vas zarazi hepatitisom! Da bi postale jestive moraju se pažljivo skuvati kako bi se eliminisali virusi i bakterije koje uzrokuju hepatitis.

Ove školjke se obično mogu naći u azijskim supermarketima. Prepoznatljive su po sivo – beloj boji, dubokim brazdama (i pune su krvi).

Zaraza hepatitisom se obično dešava kod nepravilne pripreme i ne znanja kuvara sa kakvom namirnicom ima posla.

Sannakji – živa hobotnica (Koreja)

opasnost: gušenje

Ovo jelo vam neće naškoditi kad dođe do vašeg želudca ali na putu ka tome vas može ubiti. Nakji je vrsta male hobotnice koja se služi u korejskim restoranima i ribarnicama. Noge (pipci) hobotnice se uklanjaju dok je još živa, tako da se njeni mali udovi još uvek kreću na vašem tanjiru kao hrpa crva.

Opasni deo kreće kada pokušate progutati pipke, koji se vrlo lako mogu zalepiti za vašpe obraze i grlo, pri čemu je opasnost od gušenja veoma velika. Svake godine Sannakji ubije oko 6 ljudi u Koreji.

Divovska bik- žaba (Namibija)

opasnost: Otkazivanje bubrega, smrt

Žaba može biti minsko polje toksina, a koža i organi su posebno opasni za jelo. Uprkos tome, cela bik- žaba – sem nekoliko posebno otrovnih organa se smatra delikatesom u Namibiji.

Smatra se sigurnim za jesti nakon parenja i „treće kiše“, kada je njihov nivo toksina ublažen. Ako dobijete pogrešni deo žabe, ili ulovite žabu u pogrešnoj sezoni, verovatnoća da vam brzo zastanu bubrezi je velika, a ukoliko ne dobijete hitnu pomoć lekara- smrt bi bila neizbežna.

15/12/2020 16:35

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments