Šta se doručkuje u ovim “najzdravijim” državama?

08/08/2022 12:43

Šta se doručkuje u ovim “najzdravijim” državama?

U najzdravije države na svetu se ubrajaju Katar, Norveška, Japan, Island i Singupar.

Naučnici svake godine, uzimajući razne faktore u obzir, sastavljaju listu “najzdravijih” država na svetu.

Šta stanovnici ovih država jedu za doručak?

Jedan od glavnih razlog zbog kojih su se ove države našle na listi najzdravijih, jeste zdrava ishrana.

Katar

Najčešća namirnica koju stanovnici konzumiraju i preferiraju jesu jaja. Od jaja se prave dva tradicionalna emiratska doručka balalet (Balaleet) -slatki rezanaci i jaja sa šafranom i šakšouka (shakshouka) – jaja kuvana u paradajz sosu sa začinima.

Norveška

Najčešći doručak Norvežana je otvoreni sendvič bogat zdravim namazom od putera na koji se stavlja takozvani paleg (palegg – reč koju norvežani koriste kao zajedničku imenicu za sve namirnice koje stave na sendvič) po sopstvenom izboru. To može biti norveška šunka, salama ili dimljeni losos. Pored sendviča za doručak često konzumiraju i kajaganu sa kriškama belog sira.

Švajcarska

Tipičan švajcarski doručak je musli koji konzumiraju sa jogurtom ili sveže ceđenim sokom. Takođe, u Švajcarskoj, pogotovo u delu gde se govori francuski jezik, za doručak konzumiraju hleb i džem, kao i kroasane.

Luksemburg

Luksemburški doručak ima dosta sličnosti sa nemačkim. Većina ljudi jede hleb i puter sa sirom ili džemom. Reč je o sendvičima poznatim kao šmiren. Deca za doručak kod kuće najčešće konzumiraju žitarice.

Japan

Vitaminima bogati nato (natto – soja), sveže povrće, grilovana riba, pirinač i miso supa sa zelenim čajem su namirnice koje se najčešće nađu na jutarnjem meniju Japanaca.

08/08/2022 12:43

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments