Najveće zanimljivosti tokom istorije televizije

06/11/2017 14:57

Najveće zanimljivosti tokom istorije televizije

Televizija je sa nama od 1925. godine, a do danas, promenila je mnogo formi, pa ipak, ostala je jedna od omiljenih vidova zabave milionima širom sveta. Znate li kako je ona nastala?

 

Reč televizija nastala je od grčkih reči “tele”- daleko i glagola “video, videre”- gledati, što u bukvalnom prevodu znači “gledanje na daljinu”. Prvi put, termin je upotrebljen 1900. godine, na međunarodnom kongresu u Parizu, u delu “Električna televizija”. Gotovo u isto vreme, jedan francuski bibliotekar je, grupišući radove koji se odnose na električno prenošenje slike na daljinu upotrebio isti izraz.

Rođenje televizije

Prvi istorijski prenos slike i zvuka uspeo je da stvori Dž. L. Berd u Londonu, tako što je sliku lutke iz potkrovlja, preko montiranog prijemnika, preneo u radnju u prizemlju. Time je rođena televizija, 25. aprila 1925. godine. Televizija je postala dostupna u komercijalne svrhe tek kasnih dvadesetih godina prošlog veka.

Nakon Drugog svetskog rata, televizija je postala sve popularnija u SAD i Velikoj britaniji, a televizijski aparat polako je postao nezamenljivi deo svakog doma. Tokom pedesetih godina, televizija postaje primarni medij za informisanje i zabavu.

Prve TV kuće

Dve godine nakon prvog prenosa slike, demonstriran je i prvi sistem za snimanje na televiziji. Ubro nakon toga, osnovana je NBC TV mreža, a 7. aprila 1927. godine prenet govor sekretara SAD Herberta Huvera 320 kilometara dalje i ovo je bio prvi TV prenos u istoriji ovog medija.

Godinu dana kasnije, osnovana je i prva televizijska stanica W2XB u Njujorku, a zatim i CBS (Columbia Broadcasting System). Dve godine kasnije, u Velikoj Britaniji osnovan je i BBC koji 1929. godine započinje i sa svojim redovnim programom. Prva televizijska drama “Čovek sa cvetom u ustima” emitovana je 1930. godine u rezidenciji britanskoh premijera Remzija Mek Donalda.

Tek 1953., nastao je i “televizor u boji”.

Prvi zanimljivi uživo prenosi

Krunisanje kraljice Elizabete 2. juna 1953. bio je povod i zapravo prvi uživo prenos na britanskoj televiziji. U junu 1980. godine, CNN je lansirao prvi svetski informativni program koji je emitovao vesti 24 sata dnevno, a devet godina kasnije isto su uradili i iz Sky Newsa. Letnje Olimpijske igre održane u Berlinu 1936. bile su prve Olimpijske igre koje su se uživo prenosile. U martu 1953. godine, dodela Oskara dobila je svoj “live” prenos, a 1966. i prvi prenos u boji. Bend “Bitlsi” prvi put nastupili su uživo 1964. godine, a 1967. bend “The Doors” nastupao je u The Ed Sullivan Show, kada je Džim Morison napravio incident izgovarajući neadekvatne reči pesme “Light My Fire”.

Prvi naučni program

Uprkos očekivanjima, tridesetih godina na televiziji prvo se pojavio Sci-Fi program, a tek pedesetih godina, pojavile su se i prve naučne emicije. Pretežno, emitovale su se na BBC-ju, a uz naučna otkrića, emisije su se bavile i istorijskim misterijama i manje poznatim činjenicama.

Obrazovni program

U vreme rata između radija i televizije, rane šezdesete godine bile su era velikih promena. Istoričar Majkl Kurtin uz podršku glavešina TV stanice FCC, osmilsio je plan kako da pravi ozbiljnije vesti i dokumentarne programe, kako bi se izdvojio iz mora zabavnog i komercijalnog sadržaja na televiziji u cilju edukacije. Do 1962. godine, snimljeno je preko 400 dokumentaraca, a vreme emitovanja produžilo se sa pola na sat vremena.

06/11/2017 14:57

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments