Najstarije svetske zemlje

03/05/2018 10:53

Najstarije svetske zemlje

Put nastanka i razvijanja civilizacija vodi nas na Istok. U nastavku teksta otkrijte koje se to države smatraju najstarijim na svetu. 

Narodna Republika Kina

Godina nastanka, ove najmnogoljudnije države na svetu, smatra se 221. godina pre nove ere, kada ju je kineski car Ćin Ši Huang ujedinio u veliko carstvo. Nakon građanskog rata koji je završen 1946. godine, nad glavnim delom Kine, vlast je pruzela komunistička partija. Narodna partija povukla se na Tajvan koji nije bio pod vlašću komunista. Za Narodnu Republiku Kinu proglašava je Mao Cedung, 01. oktobra 1949. godine.

Japan

Osnivač ove carske države bio je car Džinmu iz 7. veka pre nove ere. Mnogi istoričari veruju da je u pitanju samo japanska legenda, iako se većina kulture ove države zasniva na priči o caru Džinmu. Istraživanja su pokazala da je Japan bio naseljen i u periodu gornjeg paleolita.

Egipat

Ljudski tragovi pojavljuju se na reci Nil, negde u isto doba kad i tragovi paleolitskog čoveka u Evropi. Naime, istraživanja pokazuju pojavu neolitskog čoveka u Fajumu od 4400. do 4200. godine pre nove ere. Pronađeni su kameni klinovi i keramičke posude. Istorija Starog Egipta započela je u neolitu, sa nastankom poljoprivrede. Državu Egipat zasnovao je faraon Menes i tada počinje dinastija faraona, koja je vladala Egiptom preko 3000 godina.

Iran

Na teritoriji Irana, pronađeni su ostaci koji ukazuju na postojanje ljudi na tom području, u doba paleolita, od kojih su najstariji oko 80.000 godina. Iran je rodno mesto Persijskog carstva, čiji je cilj bio ujedinjenje iranskog naroda. Arheolozi su pronašli i dokaze da Iran ima staru civilizacijsku istoriju, i da su na toj teritoriji stvoreni gradovi i pre 5.000 godina.

San Marino

Iako je, geografski, treća po redu najmanja država u Evropi, San Marino je osnovan 301. godine. Prema legendi, klesar i hršćanski svetac Sveti Marin, 297. godine, emigrirao sa ostrva Rab. U bekstvu od progona rimskih careva, na vrhu planine napravio je manastir gde su se okupljali hrišćani i svi ostali koji su delili njegovu veru. Suverenost i nezavisnost San Marina, papa je priznao 1631. godine, dok je Francuska to učinila tek pod vlašću Napoleona. Na Bečkom kongresu, 1797. godine, nezavisnost su priznale i druge države.

03/05/2018 10:53

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments