U šta je verovao Đordano Bruno?

04/12/2018 10:28

U šta je verovao Đordano Bruno?

Čuveni italijanski naučnik, Đordano Bruno, tvrdio je da je priroda Bog, da je svemir beskonačan i da se sastoji iz mnoštva svetova.

Zbog ovakvih uverenja, Bruno je spaljen na lomači ali je otvorio vrata za novi svet.

Jeres Đordana Bruna

Čitanje optužnice Đordanu Brunu glasilo je: “Pisali ste protiv pape i Katoličke crkve, tvrdili da je Isus mađioničar, da postoje neprebrojivost i spoljni svetovi i da se Zemlja okreće oko Sunca. Postavili ste vašu teoriju o reinkarnaciji duše, a ne o paklu, tvrdili da će čak i zli ljudi biti sačuvani, a da je magija legitimna i da su i apostoli bili mađioničari.”

Đordano Bruno rođen je 1548. godine u Noli, Italija. Njegovo pravo ime bilo je Filipo, a u petnaestoj godini, postao je iskušenik u dominikanskom manastiru i dobio ime Đordano.

Bio je pod velikim uticajem dela Nikole Kopernika, a njegov naučni rad uglavnom se bazirao na filozofskim i astronomskim istraživanjima i zaključcima.

Tvrdio je da je priroda zapravo Bog, da je svemir beskonačan i da se sastoji iz mnoštva svetova i duhovnih suština koji su centri sila.

Obrazovan je u skladu sa srednjovekovnim hrišćanskim učenjem i filozofijom, ali i uprkos tome, pobunio se protiv sveštenstva, jer su, kako je rekao, želeli da ga odvuku od uzvišenijih razmišljanja.

Nakon što je optužen za jeres, pobegao je iz manastira i lutao je petnaest godina Evropom. Na kraju ga je put doveo u Pariz, gde je nastavio svoj rad. Zahvaljujući dobrom odnosu sa kraljem Francuske, dobio je titulu doktora teologije i postao je vanredni profesor.

U trideset petoj godini, održao je predavanja o besmrtnosti, reinkarnaciji duše i heliocentričnom sistemu na Oksfordu. Kraljica Elizabeta izrazila je veliko oduševljenje prema njegovom radu.

Nakon što se proslavio, dobio je poziv od plemića Močeniga da se vrati u Italiju i radi kao privatni učitelj. Ovo je bila najveća greška. Naime, nakon povratka, plemić ga je predao Mletačkoj inkviziciji.

Proces je bio dug, ali je Đordano dobio šansu da porekne ono što je rekao i tako sačuva svoj život, ali on je, ponosan na svoje zaključke, to odbio.

Optužnica pred pogubljenje je glasila: “On naučava nauku o mnoštvu svetova i beskonačnosti svemira.”

Đordano Bruno je spaljen na lomači 17. februara 1600. godine.

Njegova zapažanja pokazala su se tačnim, iako nije bio precizan u tumačenju ideja kao što je mnoštvo svetova i centri sila.

Donosio je zaključke i iznosio ih je tako da su lako mogli da budu protumačeni kao jeres. Zbog ovoga je platio previsoku cenu.

Izvor: nationalgeographic.rs

04/12/2018 10:28

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments