Ovaj nemački gradić leži na 72.000 tona dijamanata!

26/12/2022 14:51

Ovaj nemački gradić leži na 72.000 tona dijamanata!

Ovaj gradić izgleda baš kao i drugi bajkoviti gradovi u nemačkoj saveznoj državi Bavarska.

Međutim, Nerdlingen skriva poseban sjaj.

Grad dijamanata

Tajna koju ovaj gradić skriva mogla bi da ga učini jednim od najlepših mesta na Zemlji.

Naime, reč je o dijamantima.

Dijamanti, kojih ima po celom Nerdlingenu, formirali su se pre 15 miliona godina, kada je asteroid koji je putovao brzinom oko 25 kilometara u sekundi pogodio Zemlju. Prema proceni stručnjaka, svemirska stena je bila široka oko jedan kilometar (iste veličine kao današnji Nerdlingen) i teška oko 3 milijardi tona.

Prilikom pada, meteor je udario u naslage grafita i prouzrokovao pojavu 72.000 tona sitnih dijamanata, koji su korišćeni prilikom izgradnje Nerdlingena. Tokom 9. veka na tom mestu nikao je Nerdlingen.

Doseljenici koji su naselili područje Nerdlingena, nisu znali da grade domove na mestu sa najvećom koncentracijom dijamanata na svetu.

Stanovnici grada su godinama mislili da je krater ustvari vulkanskog porekla, da bi tek šezdesetih godina prošlog veka, cela istorija njihovog mesta dobila potpuno novi tok.

Naime, u gradić su stigla dva američka geologa, Judžin Šemaker i Edvard Čao, koji su nakon sprovedenih istraživanja došli do zaključka da grad ne leži na krateru vulkana, već u krateru asteroida prečnika 25 kilometara.

Stručnjaci su objasnili i misteriju svetlucavog kamenja. Na mestu udara meteora formirala se posebna vrsta kamena – suevit, koji usled sabijanja već postojećih granitnih blokova sadrži i minijaturne dijamante. Kamenčići suevita široki su samo 0,2 milimetra i jedva su vidljivi golim okom. Naime, sve kuće u mestu izgrađene su od suevita.

Danas stanovnici Nerdlingena znaju da žive na tonama dijamanata, ali ne žele da sruše svoj grad kako bi se obogatili. Međutim, pronašli su način da im ovo saznanje donese profit. Turisti iz celog sveta dolaze u Nerdlingen, kako bi uživali u svetlucavoj arhitekturi.

Izvor: nationalgeographic.rs

26/12/2022 14:51

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments