Instrument star 1700 godina i dalje funkcionalan

15/01/2018 13:35

Instrument star 1700 godina i dalje funkcionalan

Instrument pronađen u planinama južne Rusije, uprkos tome što je veoma star i dalje je vrlo funkcionalan, otkrili su arheolozi.

Instrument je otkriven u arheološkom nalazištu na Altajskim planinama, planinskom vencu koji se prostire preko Rusije, Kine, Mongolije i Kazahstana.

Foto: Siberijski Tajms

Nedavno otkriven muzički instrument velik je oko 11 centimetara, a napravili su ga Huni, pre oko 1700 godina, na prostoru današnje Rusije.

Kako su naveli arheolozi, instrument je napravljen od rebara krave ili konja, a u obliku je viljuške. Bio je duvački instrument kojim je svirač, uz pomoć prstuju, stvarao zvukove.

Uz ovu viljušku, naučnici su pronašli i polomljene drombulje, kao i ostatke još dva instrumenta, za koje veruju da su bili u procesu pravljenja.

Dombulje- jedan od najstarijih instrumenata

Huni su uglavnom bili nomadi i skupljali su se u plemena, a između 4. i 6. veka živeli su na Kavkazu u istočnoj Evropi, te u centralnoj Aziji. Nisu bili naročito pismen narod i nisu ostavili nikakva pisma, pa o njima uglavnom znamo od drugih naroda, najviše od Kineza, jer su u njihovom komšiluku osnovali ogromnu silu, te su u jednom trenutku pokušali da pokore i same Kineze.

15/01/2018 13:35

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments