Da li je ovako izgledala Marija Magdalena?

09/11/2017 12:22

Da li je ovako izgledala Marija Magdalena?

Marija Magdalena je prema Svetom pismu, bila jedna od vernih učenica Isusa Hrista. Decenijama, za njen lik i delo vezuju se brojne kontroverze, a nedavno otrkiće možda nam je dalo uvid u to kako je Marija zapravo izgledala.

Marija Magdalena je bila rodom iz gorskih predela Sirije, oko grada Magdale, po kojem je i dobila ime. Po narodnom verovanju, bila je sestra Svetog Ilije Gromovnika. U mladosti nije baš bila uzorna, ali kasnije, prema Svetom pismu, Isus ju je izbavio od greha, te je postala njegova verna pratiteljka.

“Marija Magdalena”, slika Domenika Tintoreta iz muzeja Kapitolini u Rimu

Nakon raspeća, Marija odlazi u Efes, gde je pomagala Jovanu Blagoslovu. Ranija crkvena tradicija poistovećivala ju je sa Marijom iz Betanije, ali danas se uglavnom smatra da su to dve različite osobe.

Grob Marije Magdalene

Iako neka predanja tvrde sa su posmrtni ostaci Marije Magdalene preneti u Carigrad, u nedavnoj srednjevekovnoj kripti u južnoj Francuskoj, pronađeni su ljudski ostaci za koje se veruje da pripadaju upravo Mariji.

Uz pomoć kompjuterske tehnologije, naučnici su rekonstruisali lice, a ispostavilo se da je lobanja pripadala ženi, okruglog lica, visokih jagodica i špicastog nosa.

Iako lobanju naučnici istražuju od 1974. godine, tek sada, moguć je potpuni uvid u izgled osobe kojoj ovi ostaci pripadaju. Naučnici su uz pomoć 500 fotografija lobanje iz različitih uglova napravili 3D animaciju i konačno dali lice ovom otkriću.

 

Iz dosadašnjih forenzičkih istraživanja, zaključeno je da lobanja pripada ženi od 50 godina poreklom sa Mediterana. Takođe, utvrđeno je da je ova žena imala tamnobraon kosu i ten sličan ljudima sa današnjeg prostora Mediterana. Naučnici se nadaju da će DNK testovima utvrditi pravo geografsko poreklo.

“Nismo sasvim sigurni da je ova lobanja zaista pripadala Mariji Magdaleni, ali je svakako važno ovo otrkiće objaviti i spasiti od anonimnosti”, rekao je Filip Čarlijer, biološki antropolog sa Versajskog Univerziteta.

Marija Magdalena bila je veoma kontroverzna ličnost, naročito u katoličkoj crkvi. U studiji profesorice Karen King sa Harvarda, navodi se da je Marija imala uticaj na Isusa Hrista i da je igrala važnu ulogu u širenju hrišćanstva.

Verovanje da se grob Marije Magdalene nalazi u Francuskoj traje od 1279. godine, ali od tada, otkriveno je još nekoliko kripti širom sveta koje upućuju na to da su ipak posmrtni ostaci Magdalene pohranjeni na drugom mestu.

 

09/11/2017 12:22

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments