Nesvakidašnji domoroci bronzanog tena i plavih očiju

25/09/2020 15:58

Nesvakidašnji domoroci bronzanog tena i plavih očiju

Pleme sa neobičnom mutacijom u kome svi domoroci imaju taman ten i svetle oči, nepresušna su inspiracija fotografa iz celog sveta!

Korčnoi Pasaribu iz Džakarte, geolog u rudiniku nikla, a fotograf po hobiju od septembra 2019. godine se bavi prikazivanjem ruralnog života u Indoneziji kroz kolaž fotografija i slika života domaćeg stanovništva. Posebni fokus umetnika su kultura i plemensko nasleđe stanovništva. 

Prostrani arhipelag Indonezije je inače veoma atraktivno područije neverovatnih kontrasta i što se tiče prirodnih raznolikosti ali i raznolikosti živih vrsta pa i ljudske populacije koja tamo živi u uglavnom plemenskim zajednicama u 350 podkultura i sa isto toliko govornih dijalekata. 

38-godišnji Pasaribu veruje da lica i oči govore najbolje o životu naroda, uslovima, staležu, patnji i sreći. Končoi komentariše da su mu posebna inspiracija plave oči. Ova boja očiju je umetnikov favorit, i komentariše ih kao jedinstvene i lepe. Znamo da su plave i svetle oči prava retkost u azijskog i afričkog stanovništva, tj. u crnaca, meleza i azijata koji uglavnom naseljavaju ovo područje.

Nestvarno lepe plave oči koje neverovatno dolaze do izražaja u kombinaciji sa tamnom kožom, i prava su senzacija kontrasta, umetnik Korčnoi je objektivom zabeležio i preneo svetu iz dubine ostrva Buton, slikavši domaće domorodačko stanovništvo sa retkom genetskom mutacijom. 

Buton sa svojih 2 7000 kolometara kvadratnih je jedno od većih ostrva indonezije, na njemu živi oko 450 000 ljudi, uglavnom u malim, izolovanim plemenima. Buton se nalazi u jugoistočnoj regiji Suarezi i naseljen je domorodačkim stanovništvom podeljenom u više malih plemena. Neki od malih plemena Butona imaju retki Vardenburgov sindrom, koji utiče na pigmentaciju, zbog čega ljudi sa ovim sindromom imaju depigmentisane, prodorno plave oči dok put ostaje izvorna, tj. nema gubitka melanina u koži. Ovaj sindrom je posebno redak kod grupacije rasa i narodnosti tamne puti, a kad imaju Varenburgov sindrom rađaju se i sa različitim bojama očiju. U pitanju je nasledna genetska mutacijaza koju se procenjuje da je u nekom obliku ima jedna od 42 000 osoba, nažalost ovaj sindrom dovodi neretko i do gubitka sluha.

25/09/2020 15:58

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments