Otkriven kameni oltar star 1500 godina!

03/09/2022 09:28

Otkriven kameni oltar star 1500 godina!

U drevnom gradu La Korona, koji se nalazi u džunglama severne Gvatemale, arheolozi su otkrili kameni oltar star oko 1.500 godina. 

Reč je o najstarijem spomeniku na ovom lokalitetu, koji potiče iz zlatnog doba civilizacije Maja, od 250. do 900. godine.

Kameni oltar

Arheolozi su nakon analize rezbarija otkrili kako je moćna dinastija Kanul započela vladavinu, koja je trajala dva veka, nad većim delom teritorije Maja.

Prema rečima direktora Instituta srednjoameričkog istraživanja na Univerzitetu Tulane, Marčela Kanutoa, ovo otkriće otvara mogućnost identifikacije novog kralja La Korone, koji je imao bliske političke veze sa glavnim gradom Kanulovog kraljevstva, Džibančem i sa okolnim gradom El Peru-Vaka

Oltar, izrezbaren iz velike količine krečnjaka, prikazuje prethodno nepoznatog kralja – Čak Tok Ičak – kako nosi dvoglavu zmiju. Zaštitnici nalazišta predstavljeni su kako izlaze iz sjedinjenih zmija. Kako objašnjava Kanuto, zmije nisu slučajnost, jer su vladari dinastije Kanul poznati kao “kraljevi zmija”.

Kraljevi Kanul dinastije su tokom zlatnog perioda, vladali većim delom majanskih teritorija. Otkriveni oltar otkriva informacije o ranoj ekspanziji i o važnosti uloge La Korone u ovom procesu od početka.

Stručnjaci proučavaju La Koronu od 2008. godine.

FOTO:Youtube/Printscreen

03/09/2022 09:28

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments