Najstariji evropski gradovi

27/04/2023 12:38

Najstariji evropski gradovi

Najstariji gradovi Evrope predstavljaju prave turističke destinacije, kako zbog svoje zanmljive istorije, tako i zbog bogate kulture. 

Ukoliko se nađete u Grčkoj, obvezno posetite Halkidu, Tebu, Trikalu, Patru, Atinu ili Agros.

Halkida

Halkida se spominje i u Homerovoj Ilijadi napisanoj oko 762. godine pre nove ere. Ovo otkriće pruža informaciju o starosti grada, što znači da je stariji od 2.800 godina. Prema istorijskim zapisima Halkida je osnovana pre Trojanskog rata, a naselile su je jonske kolonije iz Atine, u periodu između 12. i 13. veka. Grad je smešten na ostrvu Eubeja u moreuzu Europis, poznat je po poljoprivredi i predstavlja atraktivno turističko letovalište. U rimsko doba, Halkida je bila od velikog značaja, međutim od starog grada, danas ništa nije ostalo.

Teba i Trikala

Teba ima posebno mesto u grčkoj mitologiji, naime u Tebi je rođen veliki grčki junak Herkules. Danas, ovaj grad koji se nalazi u centralnoj Grčkoj, predstavlja važan trgovinski centar i mesto koje turisti rado posećuju. Ruševine starog grada, koji je bio sagrađen od blata i cigle, otkrile su da je Teba naseljena pre 5.000 godina.

U centralnom delu Grčke, tik uz reku nalazi se Trikala. Grad je dobio ime po nimfi Trike i prvi stanovnici su ga naselili 3.000 godina pre nove ere. Nekada je bio u vlasništvu Rimljana, poseduje jedinstvenu ruševinu, koja je nekad bila jedna od najvećih bolnica iz antičkog doba, Asklepion i danas popularnu turističku atrakciju, džamiju Kursum iz 17. veka.

Patra

Ispitivanja i arheološka iskopavanja su pokazala da je Patra bila naseljena u heladskom periodu. Grad je bio okupiran od strane Turske, i zapaljen od strane Albanaca 1779. godine. Prvi put je naseljen pre 3.500 godina pre nove ere. Danas ga naseljava oko 200.000 stanovnika, a grad je podeljen na Gornju i Donju oblast.

Atina i Argos

Prema podacima Atina je prvi put naseljena pre oko 5.000 godina pre nove ere. Sam Akropolj naseljen je preko sedam milenijuma, a postoji i legenda da su se boginja Atina i bog Posejdon, takmičili po kome će grad dobiti ime. Kako je stanovnicima maslina bila draža od slane vode, Atina je pobedila. Grad poznat kao kolevka demokratije i poštovanja, bio je osvajan ali nikad razrušen. U Atini su živeli Platon, Aristotel, Sofokle, Hipokrat i Sokrat.

Argos je smešten u severoistočnom delu Peloponeza i predstavljao je važan centar mikenskog perioda. Mitologija kaže da je ime dobio po sinu Zevsa i Niobe, dok je u Ilijadi opisan kao centar za uzgoj konja. U Argosu postoji hram u čast boginje Here, koju su stanovnici izuzetno poštovali. Pored hrama, turisti mogu videti i svetilište boginje Afrodite, Mikenske grobnice i pozorište koje može da primi do 20.000 gledalaca.

Hanija, Krit

Ostaci antičkog grada Kidonije otkriveni su na brdu Kasteli, iznad luke u Haniji na Kritu. Navodno, ruševine potiču iz minojskog perioda, dok ostala istraživanja ukazuju da naseljavanje vodi sve do perioda neolita. Nekada je bila najznačajniji grad, prema Homeru, a na samom lokalitetu pronađeni su novčići, grnčarije i freske koje su danas izložene. Hanija predstavlja atraktivnu turističku destinaciju na Kritu.

Larnaka, Kipar

Prema istraživanjima, Larnaka na Kipru prvi put je naseljena 1.300 godina pre nove ere. Grad počiva na antičkom gradu Kitijumu, a kolonizovali su ga grčki Ahajci i Feničani. Kako se nalazi na istočnom delu Mediterana predstavljala je važnu luku. Danas ima reputaciju jeftine destinacije za letovanje, ali je bogata turističkim atrakcijama kao što je džamija Hala Sultan Teke i slano jezero koje privlači ružičaste flamingose.

Plovdiv, Bugarska

Ostaci koji su pronađeni u Plovdivu ukazuju da je prvi put, ovaj grad bio nastanjen oko 4.000 godine pre nove ere. Gradom su prvo upravljali Tračani, pa Grci, a zatim Rimljani. Ruševine starog grada mogu se videti i danas. U centru grada nalazi se Rimsko pozorište i antički stadion iz 12. veka.

27/04/2023 12:38

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments