Trg Svetog Marka – Jedan od najlepših trgova na svetu

04/02/2021 15:01

Trg Svetog Marka – Jedan od najlepših trgova na svetu

Trg Svetog Marka u Veneciji je svakako jedinstven događaj. Preko silnih mostića, drvenih i kamenih i vodenih ulica Venecije koja plovi po Jadranskom moru, stižemo do neverovatno lepog centralnog platoa Venecije- Trga Svetog Marka. Na platou je večita gužva, sem kad su velike kiše pa je on poplavljen- onda je sablasno i nagoveštava kako je sasvim moguće da Venecija tone i da je jednom neće biti. Ovde se prepliću turisti, veoma malo meštana koje obično nervira gužva i izbegavaju turističke atrakcije, i kao još jedna atrakcija- mornari, oni stasiti i ozbiljni momci u prelepim pomorskim uniformama. Još jedna atrakcija je što na trgu možete hraniti golubove koji su mnogobrojni i veoma pitomi, te ako za evro-dva kupite šaku kukuruza od obližnjih trgovaca, ove ptice će vas obožavati i čak vam prekriti telo u redu za hranu. Sa jedne strane trg gleda na tirkizno plavi moreuz, tu su ivice oštre i duboke. 

Sa strane mora trg čuvaju čuvene statue, obeležja Venecije – krilati lavovi. U dnu trga, suprotno od obale su veoma luksuzni i skupi kafići i restoran. Ovde kafu i čaj možete dobiti tek za nekoliko eura. Jednu stranu trga ograđuju prelepe zidine Bazilike Svetog Marka. Za ovaj trg je navodno sam Napoleon rekao da je „najlepši salon Evrope“ – iako neki osporavaju da su ovo Napoleonove reči i misli i tvrde da je to zapravo izrekao pesnik Alfred de Musset. U svakom slučaju ovo je prema mišljenju većine koji su ga ikad videli – jedan od najlepših trgova na svetu od ranog srednjeg veka on očarava lepotom i harmonijom. Dan danas kad stanete na trg uopšte niste sigurni u kom vremenu i dimenziji se nalazite, veoma je čaroban spoj istorije, duha koji samo ovaj grad ima i sadašnjice, ovaj biser Jadrana.

Trg je nastao već u IX veku, tada je bio omanji trg ispred Bazilike svetog Marka. Zbog velikog i snažnog sastanka između pape Aleksandra III i cara Fridrika I Barbarose u maju 1177. godine na kom je sklopljen Venecijanski mir, trg je značajno uvećan. Tada je i dobio današnje konture. Da bi se dobio teren za ovaj velelepni trg, zatrpana je mala luka i kanal Batario ( Rio Batario), koji su do tada razdvajali Duždevu palatu od trga.

04/02/2021 15:01

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments