Kako je erupcija vulkana dovela do nastanka ostrva?

09/05/2018 10:41

Kako je erupcija vulkana dovela do nastanka ostrva?

U decembru 2014. godine došlo je do erupcije vulkana u Pacifičkoj kraljevini Tonga. Vulkan je u vazduh poslao pepeo i paru. Kada se nakon nekoliko nedelja pepeo spustio, otkrio je novo ostrvo. 

Novo ostrvo nastalo je između dva, starija ostrva i postalo poznato kao Hunga Tonga-Hunga Ha’apai – po imenima dva susedna ostrva. Predviđalo se da će ostrvo postojati samo nekoliko meseci, međutim nova istraživanja pokazala su rezultate prema kojima je vrlo moguće da novonastalo ostrvo potraje i narednih 30 godina.

U pitanju je prvo ostrvo koje je nastalo u savremenoj, satelitskoj eri. Studije pružaju uvid u eroziju koja oblikuje nova ostrva, a razumevanje takvih procesa u mnogome bi pružila i uvid u neke druge procese Sunčevog sistema.

Hunga Tonga-Hunga Ha’apai, treće je vulkansko ostrvo, koje je nastalo u poslednjih 150 godina. Drugi sličan slučaj dogodio se sa ostrvom Surtsej, koji se formirao nakon slične podvodne erupcije u blizini obale Islanda 1963. godine. Ostrvo je od momenta nastanka, konstantno praćen, satelitskim posmatranjem, raznim optičkim senzorima i radarom. Istraživači su radili na analiziranju i posmatranju promena na obalama i volumena iznad nivoa mora. Došli su do mogućih rešenja, koja utiču na vek trajanja ostrva.

Pogledajte i: Ostrvo slepih na Pacifiku

Naime, u prvom slučaju, javlja se ubrzana erozija abrazijom talasa, koja bi destabilizovala konus, do sedam godina, i na taj način ostavila samo most između dva susedna i starija ostrva. Drugi slučaj predstavlja sporiju stopu erozije, koje ostavljaju konus i do 30 godina.

Najveće promene na ostrvu desile su se u prvih šest meseci postojanja. U startu, ono je bilo ovalnog oblika, spojeno sa zapadne strane susednim ostrvom. Kako su meseci proticali izgled ostrva se menjao. Ubrzo su promene dovele do stvaranja jezera ka okeanu, tada su istraživači bili mišljenja da je u pitanju kraj, da ostrvo polako nestaje. Međutim, ostrvo je nastavilo da se razvija.

Ostrva nastala na ovakav način, u velikoj meri mogu pomoći naučnicima u istraživanju planete Mars. Naime, razumevanje nastanka ostrva, može dovesti do razumevanja i vulkanskih karakteristika Marsa. Sva saznanja o Marsu temelje se na interpretaciji fenomena naše planete.

09/05/2018 10:41

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments