Šire li vukovi iz Černobilja mutirane gene?

06/07/2018 11:09

Šire li vukovi iz Černobilja mutirane gene?

Stručnjaci napominju i strahuju da postoji mogućnost od širenja mutiranih gena.

Naime, životinje, odnosno vukovi koji su naseljavali područje Černobilja, danas žive širom sveta.

Mutirani geni vuka

Kako su ove životinje živele na mestu najveće ekološke katastrofe, koja se odigrala 1986. godine, u Černobilju, moguće je da danas šire mutirane gene, jer naseljavaju više različitih područja.

Naučnici ističu ovu mogućnost.

Prema poslednjoj evidenciji oko 300 jedinki naseljavalo je područje, dok je 2016. godine zabeležen odlazak velikog broja vukova van granica Černobilja.

Sprovedena studija pokazala je da je 30 kilometara područja oko Černobilja ostalo sačuvano, jer ga ljudi nisu naseljavali, odnosno nije postojao ljudski faktor koji bi uticao na bilo koji način.

Pogledajte i: Najradioaktivnija mesta na planeti

Černobiljska katastrofa

Do katastrofe je došlo 26. aprila 1986. godine u nuklearnoj elektrani u tadašnjoj Sovjetskoj Ukrajini. Smrtonosni talas otrovao je i ubio veliki broj ljudi, a samo područje učinio nemogućim za život.

Od tog momenta, vukovi se razvijaju, a naučnici pokušavaju da objasne obrazac njihovog ponašanja.

Zahvaljujući odašiljačima, uspeli su da lociraju i prate mladog vuka, koji je napustio zonu katastrofe. Vođa istraživanja vukova iz Černobilja, Majkl Bajrn, navodi da se populacija vukova povećala za sedam puta.

U roku od tri nedelje, vuk je prešao 300 kilometara. Naime, stručnjaci navode da nijedan vuk nije radioaktivan, ali se ne može sa sigurnošću tvrditi da ne nose mutirane gene.

06/07/2018 11:09

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments