Koja tečnost je najskuplja na svetu?

15/10/2022 10:08

Koja tečnost je najskuplja na svetu?

Znate li koja je tečnost najskuplja na svetu, odnosno koja vredi milione dolara?

Reč je o veoma opasnoj supstanci.

Smrtonosno i skupo

Ova smrtonosna tečnost vredi milione dolara.

U pitanju je otrov sredozemne žute škorpije – deathstalker, koji može biti smrtonosan. Jedan ubod nije dovoljan da ubije zdravog čoveka, ali je bol nezamisliva.

Žuta škorpija je jedna od najopasnijih škorpija na svetu, a cena njenog otrova – 3,78 litra, vredi 39 miliona dolara.

Litar ovog otrova ne može tek tako da se kupi, sve i da imate potrebnu sumu, jer je veoma teško doći do njega. Naime, kako bi se dobila ova tečnost, otrov mora ručno da se izvlači. Jedna škorpija proizvede oko dva miligrama otrova.

Kao i druge otrovne životinje, škorpije ga takođe upotrebljavaju za hvatanje plena, kao oružje za odbranu ali i tokom parenja.

Otrov sadrži razna jedinjenja, neka od njih pogađaju nervni sistem, dok su druga korisna i mogu pomoći u razvoju medicine.

Kako navodi osnivač farmaceutske kompanije “Venomtech”, Stiv Trim, škorpionov otrov, hlorotoksin, je supstanca savršene veličine za vezanje za pojedine tumorske ćelije u mozgu i kičmi, što je od velikog značaja za identifikovanje veličine i mesta kancera.

Tokom istraživanja malarije, naučnici su koristili hlorotoksin, kako bi eliminisali ovu bolest kod komaraca.

U pitanju su samo neke korisne strane do kojih su istraživači došli, tokom proučavanja otrova škorpije. Dalji tok istraživanja, dovodi do novih saznanja, a potražnja za otrovom je u porastu.

15/10/2022 10:08

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments