Azijski gepard pred istrebljenjem

19/12/2017 12:10

Azijski gepard pred istrebljenjem

Naučnici upozoravaju da azijski gepard srlja pravo u istrebljenje i da će uskoro nestati, ukoliko se ne preduzmu hitne mere spašavanja.

Podvrsta geparda, azijski gepard, već nekoliko godina je na IUCN Crvenoj listi izrazito ugroženih vrsta. Iako je u 20. veku, ova životinja bila veoma rasprostranjena na prostoru jugozapadne Azije, od Arabije do Indije, uključujući i Avganistan, danas, postoji svega oko 50 jedinki ove velike mačke, iskjučivo na prostoru Irana, pa se ovaj gepard danas naziva i iranski.

Glavna pretnja azijskom gepardu su ljudi, koji love gazele, neke vrste koza i ovaca i odgajaju ih kao domaće životinje, te gepardi nemaju šta da jedu. Uz to, usled rudarskih aktivnosti, doseljavanja ljudi i izgradnjom puteva, uništava se prirodno stanište ovih mačaka. Takođe, česti su slučajevi i krivolova.

Danas, uz sve probleme, usled smanjenja budžeta UN i sve češći embargo banaka u Iranu, sredstva za očuvanje geparda su sve siromašnija. Iran je već izgubio azijskog lava i kaspijskog tigra, a ukoliko se ovaj trend nastavi i gepard bi mogao da bude deo prošlosti.

Borci za prava životina upozoravaju da je opstanak azijskog geparda u kritičnom statusu i da su potrebna sva raspoloživa sredstva kako bi se očuvala ova vrsta velike mačke.

Foto: Vikipedija/ Zoochat.com/CalPhotos

19/12/2017 12:10

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments