Ovo su najveći mitovi o šećeru

07/06/2023 13:36

Ovo su najveći mitovi o šećeru

Šećer predstavlja sastavni deo ishrane, a postoje brojne teorije i mitovi o tome koliko je ova namirnica zaista zdrava po organizam.

Svedoci smo svakodnevnih informacija o pravilnoj ishrani, zdravim namirnicama, ispravnom načinu života, šta treba izbegavati i kako treba održavati formu. Činjenica je da ubrzani način života dovodi i do nepravilne i neredovne ishrane, koja utiče na porast oboljenja i gojaznost.

A koliko je zdravo unositi šećer i u kojoj meri?

“Zdravija” varijanta šećera za koju se mnogi opredeljuju su šećerna trska, veštački zaslađivači i produkti bez šećera.

Koliko su zaista ove varijante zdravije od šećera?

Mitovi o šećeru

Da li su neke vrste šećera zdravije od drugih? Stručnjaci navode da je sasvim svejedno, jer sve vrste utiču podjednako na organizam, odnosno podižu nivo glukoze.

Hiperaktivnost? Naučne studije nisu pokazale blisku povezanost hiperaktivnosti kod dece sa unosom šećera.

Stvara li šećer ovisnost? Prvo, simptomi ne mogu bisti isti, odnosno i nisu isti. Šećer utiče na centre u mozgu koji su odgovorni za osećaj zadovoljstva. Rezultati istraživanja nisu pokazali da šećer stvara zavisnost.

Da li je veštački zaslađivač zdraviji? Zaslađivač se preporučuje dijabetičarima, ali i svima onima koji ne smeju da konzumniraju koncentrovanu glukozu i šećer. Ipak, veštački zaslađivač nije zdraviji od šećera. Naime, studije su pokazale da veštački zaslađivači mogu biti kancerogeni. Takođe, dijetalna pića bez šećera itekako utiču na porast gojaznosti.

Da li šećer treba izbaciti iz ishrane? Preterivanje u svakom slučaju, šta god da je u pitanju, nije dobro. Šećer ne treba isključiti iz ishrane, jer bi takav postupak uticao na zdravlje. Naime, namirnice kao što su voće i povrće, pune su šećera.

07/06/2023 13:36

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments