Da li ste znali da ove namirnice snižavaju holesterol?

03/03/2020 16:39

Da li ste znali da ove namirnice snižavaju holesterol?

Povišen holesterol je čest zdravstveni problem koji može ozbiljno narušiti vase zdravlje. Nezdravnačin života, između ostalog, može dovesti do toga da naše telo proizvodi više holesterola nego što je potrebno.

Na sreću, lek za povišen nivo holesterola ne morate tražiti u apotekama već u prirodi. Dovoljno je da promenite navike u ishrani i da počnete da konzumirate bar neke od namirnica koje se nalaze na ovoj listi.

Ove namirnice vam mogu pomoći da snizite nivo holesterola.

Pasulj

Pasulj je bogat rastvorljivim vlaknima koja su vrlo efikasna u snižavanju holesterola. Možete uvrstiti bilo koju vrstu pasulja u svakodnevnu ishranu da biste unapredili zdravlje.

Ovsene pahuljice

Opšte je poznato da ovsene pahuljice povoljno deluju na zdravlje te su zato idealne za zdrav početak dana. Bogate su vlaknima i proteinima i uspešno normalizuju nivo holesterola. Možete ih iskoristiti za spremanje ukusnog doručka kao što je ovsena kaša, ali i za spremanje zdravih poslastica.

Orašasti plodovi

Orašasti plodovi spadaju među najzdravije grickalice koje svakako treba uvrstiti u svakodnevnu ishranu. Orah, indijski orah, lešnik, badem, pinjoli, kikiriki i ostali orašasti plodovi su puni vitamina, vlakana i proteina te važe za takozvane super namirnice.

Jabuke

Pored toga što pomažu gubitak kilograma, jabuke su takođe pune vlakana te vas štite od srčanih oboljenja i pomažu u regulisanju holesterola.

Citrusi

Citrusno voće kao što su limun, narandža i grejpfrut su odlično oruđe u borbi protiv visokog holesterola. Takođe sadrže obilje vitamina i antioksidanasa koji doprinose zdravlju.

Crna čokolada

Konzumiranje crne čokolada ima bezbroj benefita. Pozitivno utiče na naše zdravlje, poboljšava raspoloženje i pomaže regulisanju holesterola. Za razliku od mlečne čokolade, crna čokolada sadrži veću količinu antioksidanasa, poboljšava cirkulaciju i pozitivno deluje na krve sudove.

Beli luk

Beli luk je poznat po svojim blagotvornom dejstvu na celokupno zdravlje. Ne samo da pomaže u regulisanju holesterola već takođe i snižava krvni pritisak.

03/03/2020 16:39

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments