Zašto je čuvarkuća poželjna u svakom domu?

30/06/2022 09:00

Zašto je čuvarkuća poželjna u svakom domu?

Čuvarkuća je biljka koju možete pronaći u svakom dvorištu. To su one zelene biljke, koje na prvi pogled podsećaju na lokvanj i lotos, ali koje vise s krova prikućnice, dvorišnog zida i oluka.

Reč je o izuzetnoj biljci, koja sadrži svojstva idealna u borbi za zdrav organizam.

Čuvar svake kuće

Ova biljka koristi se u narodnoj medicini zbog protivupalnih, adstringentnih i diuretičkih svojstava. Može se konzumirati kao sok i čaj, ili upotrebljavati u vidu masti, obloga i tinkture.

U pitanju je višegodišnja biljka koja potiče iz porodice sukulenata. Njen latinski naziv Sempervivium, najbolje je opisuje, a u prevodu znači -uvek živa.

Kod nas se gaji kao ukrasna biljka, jer je karakterišu mesnati listovi zvezdastog oblika, koji su puni vode, ali i kao lekovita biljka.

Pogledajte i: Žalfija – jedna od najlekovitijih biljaka na svetu

Čuvarkuća kao prirodan lek

Lek protiv bola u uhu

Ovaj narodni lek primenjuje se usled pojave bola u uhu, oštećenja bubne opne, pa i gubitka sluha. Čuvarkućin sok rastvara višak smole u uhu, što rezultira smanjenjem bola. Potrebno je istisnuti oko 3 ml soka iz lista, direktno u uvo, a zatim odležati, kako kapi ne bi iscurele i pustiti da deluje nekoliko minuta. Stručnjaci preporučuju upotrebu ovog soka i kada su deca u pitanju.

Lek za rane

Poput aloja vere, čuvarkuća se koristi pri lečenju kožnih tegoba i kako stručnjaci smatraju, predstavlja jedan od najsigurnijih lekova za kožna oboljenja.

Kako je bogata antiupalnim i antiseptičkim svojstvima, ova biljka predstavlja idealnu prvu pomoć u slučaju opekotina ili uboda. Potrebno je premazati, sokom, povređeno mesto ili napraviti oblogu od mesnatog i prerezanog lista.

Pogledajte i: Šta je tušt?

Čaj od čuvarkuće

Čaj od čuvarkuće preporučuje se usled menstrualnih tegoba. Potrebno je odvojiti 10 grama sveže biljke ili 12 grama osušene i kuvati je 15 minuta u 250 ml vode. Nakon što se ohladi, procedite čaj i ujutru ispijte jednu čašu, a potom uzimajte po kašičicu na svakih sat vremena.

Sok čuvarkuće

Sok čuvarkuće bogat je polisaharidima i antibakterijskim grupacijama koji su uspešni u borbi protiv bakterija. Preporučuje se kod nervnih smetnji, protiv crevnih parazita, padavice i kao sredstvo za smirenje.

U slučaju bronhitisa i upala može se piti ili grgotati. Stručnjaci ga preporučuju usled oboljenja na materici. Potrebno je uneti tri kašike soka u toku dana.

Čuvarkuća u medu

Ukoliko čuvarkuću izmešate sa ovom zdravom namirnicom, dobićete idealan lek za lečenje mioma i cista na materici. Ova kombinacije utiče pozitivno i na zdravlje osoba koje imaju proiblema sa štitnom žlezdom. Preporučuje se usled neumerenosti u jelu i piću jer deluje detoksikacijski.

U slučaju visoke temperature, stručnjaci preporučuju upotrebu ove smese, kojoj ćete prethodno dodati vruću vodu. Potrebno je 750 grama samlevenih listova čuvarkuće pomešanih sa kilogramom meda. Preporučuje se jedna kašičica ujutru na prazan želudaci i još dve u toku dana.

Kako se uzgaja čuvarkuća?

Uzgoj čuvarkuće izuzetno je lak. Naime, reč je o otpornoj biljci koja može da se uzgaja na otvorenom ili u saksiji. Karakteriše je rast i do 20 centimetara kao i spektar boja. Gde god da je posadite, ona će niknuti.

Ukoliko uzgajate čuvarkuću u saksiji, biće vam dostupna tokom cele godine. Kako je tolerantna na zimu, delotvorna je i nakon zamrzavanja. Vreme za branje ove biljke je od marta do oktobra.

Stručnjaci ne preporučuju upotrebu čuvarkuće trudnicama i dojiljama.

30/06/2022 09:00

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments